c S

Vrhovno sodišče zavrnilo tožbo Publikuma zoper odločbi ATVP

11.05.2011 08:00 Ljubljana, 10. maja (STA) - Vrhovno sodišče je zavrnilo tožbo družbe Publikum zoper odločbi Agencije za trg vrednostnih papirjev (ATVP). Z odločbama je sicer ATVP Publikumu pogojno (za dobo dveh let) prepovedal nakup in prodajo vrednostnih papirjev po nalogu in za račun stranke oz. opravljanje investicijskih storitev izvrševanja naročil za račun strank.

Kot je razvidno iz sklepa vrhovnega sodišča, ki ga je danes objavil ATVP, sta bili odločbi posledica postopka nadzora agencije nad Publikumom, ki je stekel decembra 2009.

Tedaj je bilo ugotovljeno, da Publikum ni izpolnjeval organizacijskih pogojev za opravljanje investicijskih storitev in poslov izvrševanja naročil strank, saj ni uresničeval ustreznih politik in postopkov, potrebnih za zagotovitev poslovanja borznoposredniške družbe. Publikum je med 1. decembrom 2008 in 20. marcem 2009 posloval v nasprotju z zakonom o trgu finančnih instrumentov oz. njegovim členom, ki prepoveduje tržno manipulacijo.

Družba je po ugotovitvah ATVP v borzni trgovalni sistem vnašala naročila za nakupe Istrabenzovih delnic in posredovala pri trgovanju s temi delnicami, pri čemer je za račun dveh družb sklenila večje število poslov v skupni vrednosti nekaj več kot en milijon evrov.

Pri tem so bili tečaji nakupnih naročil pogosto bistveno višji od enotnega tečaja prejšnjega dne, tečaji nekaterih nakupnih naročil pa bistveno višji od tečajev ostalih nakupnih naročil, pogosto tudi od tečaja najboljše ponudbe. S tem se je ostalim udeležencem na trgu dajala napačna predstava glede povpraševanja in realne cene delnic Istrabenza, posledično pa se je cena teh delnic vzdrževala na nenormalni oz. umetni ravni, je mogoče brati v sklepu.

V skladu s tem je ATVP Publikumu pogojno prepovedal borzno posredovanje oz. opravljanje investicijskih storitev izvrševanja naročil za račun strank.

Publikum se je nato odločil za tožbo zoper odločbi ATVP, vendar mu sodišče ni ugodilo, tako da je družba zdaj dolžna poravnati tudi stroške sodnega postopka.

Direktor družbe Publikum Vlado Jančič je za STA pojasnil, da vrhovno sodišče sploh ni presojalo vsebine tožbe Publikuma glede odločbe ATVP, temveč je zgolj ugotovilo, da družba Publikum ne opravlja več dejavnosti investicijskih storitev in poslov. Zato ugotovitev morebitne nezakonitosti izpodbijane odločbe ATVP za Publikum ni več pravno pomembna.

Vrhovno sodišče je torej ugotovilo, da podjetje Publikum ni izkazalo pravnega interesa in je posledično tožbo Publikuma zoper ATVP zavrnilo in o očitanih dejanjih sploh ni presojalo, saj odločba ATVP ne posega več v pravni položaj Publikuma.

Publikum se je lani združil s podjetji MP in Poteza v skupino Alta. Ta je ob ustanovitvi upravljala z več kot 200 milijoni evrov sredstev in imela 65.000 strank.