c S

Europol: Organizirani kriminal z vedno bolj raznovrstnimi metodami

04.05.2011 13:23 Haag, 04. maja (STA) - Organizirani kriminal se spreminja in je vedno bolj raznolik pri uporabi metod, organizacijske strukture in vpliva na družbo, izhaja iz ocene o grožnji organiziranega kriminala v Evropi, ki jo je danes objavil Europol. Poročilo, ki obravnava minuli dve leti, izpostavlja še, da je eno glavnih orodij organiziranega kriminala v Evropi postal internet.

Kot je ob tem dejal direktor Europola Rob Wainwright, se je v zadnjih dveh letih močno povečalo število kriminalnih skupin, ki se za izvajanje zločinov obračajo na internet. "Internet je postal glavni pripomoček organiziranega kriminala," je ob objavi poročila dejal Wainwright, so sporočili iz Europola.

Široka uporaba interneta poleg visokotehnološkega kibernetskega kriminala, kot so zlorabe kreditnih kartic, širjenje otroške pornografije in avdiovizualno piratstvo, sedaj služi tudi kot podpora nelegalni izdelavi mamil in njihovemu razpečevanju, izhaja iz 37 strani dolgega poročila.

To prav tako navaja, da je svetovni splet široko uporabljen tudi pri nabiranju žrtev trgovine z ljudmi, ilegalnem priseljevanju, dobavi tihotapskega blaga in trgovanju z ogroženimi živalskimi in rastlinskimi vrstami. V veliki meri pa kriminalci internet uporabljajo tudi kot varen komunikacijski kanal in orodje za pranje denarja.

Po ocenah Europola so kriminalne združbe v obdobju zadnjih 24 mesecev, ki ga obravnava poročilo, s poneverbami plačilnih kartic prišle do več kot 1,5 milijarde evrov.

Poročilo prav tako poudarja, da organizirani kriminal bolj kot kdajkoli prej prečka nacionalne, etnične in poslovne meje. Ob tem obstaja vse več možnosti, da bodo kriminalne skupine spričo finančne krize posameznike uspele rekrutirati za na primer prenašalce mamil ali denarja.

Sicer pa ima organizirani kriminal v Evropi pet večjih središč. Na Nizozemskem in v Belgiji je tako glavno koordinacijsko središče za razpečevanje mamil v Evropi. Baltske države in ruska eksklava Kaliningrad so glavno središče za tranzit nelegalnih dobrin iz Rusije, pa tudi domovanje nasilnih skupin z mednarodnim vplivom.

Španija in Portugalska ostajata glavni tranzitni poti za kokain in marihuano ter trgovino z ljudmi. V Bolgariji, Romuniji in Grčiji pa so bili priča največji širitvi organiziranega kriminala, predvsem zaradi porasta tihotapljenja prek Črnega morja in občutnega povečanja števila ilegalnih priseljencev. Italija pa ostaja središče za ponarejeno valuto in dobrine ter trgovino z ljudmi.

Pri tem poročilo tudi svari, da bi lahko kriminalne združbe izkoristile odpravo viznega režima v državah na Balkanu in v Vzhodni Evropi, pa tudi vključitev Bolgarije in Romunije v schengensko območje.