c S

EU še ne bo omilila prepovedi vnosa tekočin na letalo

29.04.2011 14:30 Bruselj, 29. aprila (STA) - Evropska unije za zdaj ne bo omilila prepovedi vnosa tekočin na letala v ročni prtljagi. Evropska komisija je državam članicam EU danes svetovala, naj delno odpravo prepovedi, ki je bila predvidena za danes, preložijo "za določen čas", saj je večje število članic nakazalo, da bodo prepoved glede vnosa tekočin za zdaj ohranile.

Prepovedi vnosa tekočin na letalo v ročni prtljagi, ki je v veljavi pet let, za zdaj ne bodo omilili, saj številne evropske države svoja letališča še niso opremile s potrebno tehnologijo, s katero bi lahko preverjali osebno prtljago, zaradi česar ne morejo zagotavljati ustrezne varnosti, je v Bruslju sporočila Evropska komisija.

Evropska komisija zato svetuje članicam EU, da za omejeno obdobje odložijo odločitev, saj je v minulih dneh večje število članic odločilo, da prepoved ohranijo, so zapisali v sporočilu za javnost.

Z današnjim dnem bi morali na vseh mednarodnih letališčih v Evropski uniji vstopiti v veljavo novi varnostni ukrepi, vendar so le nekatere od 27 članic doslej uspele uveljaviti sprejete ukrepe, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Francija in Velika Britanija, kjer so ena največjih mednarodnih letališč v EU, bosta po pričakovanjih obdržali prepoved, medtem ko so Nemčija, Danska, Finska in Švedska pripravljene, da jo odpravijo, še navaja dpa.

Evropska komisija je aprila lani odločila, da bo prepoved vnosa tekočine na letalo v ročni prtljagi, ki je v veljavi od leta 2006, v EU odpravljena do aprila 2013.