c S

V Natovem letalskem napadu ubitih več libijskih upornikov

29.04.2011 07:19 Tripoli/Bengazi, 28. aprila (STA) - Libijska opozicija je danes sporočila, da je bilo v enem od letalskih napadov zveze Nato na mesto Misrata v sredo ubitih 12 upornikov. To je že tretjič, da so bili v napadu Natovih letal ubiti libijski uporniki, odkar je zavezništvo konec marca prevzelo poveljevanje nad mednarodnimi vojaškimi operacijami v Libiji, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Kot je povedal tiskovni predstavnik prehodnega nacionalnega sveta, v katerem so povezani Gadafijevi nasprotniki, Šams el din Abdulmula, je bilo v napadu v sredo ubitih 12 upornikov, kakih 40 ljudi pa je bilo ranjenih. A kot je dodal, v vojni pač prihaja do napak, ki se jim je težko izogniti.

Nasilje v Misrati, tretjemu največjemu libijskemu mestu in obenem edinemu mestu na zahodu države, ki je v rokah upornikov, se medtem nadaljuje nasilje med Gadafijevimi silami in uporniki. Po poročanju televizije Al Džazira je bilo ponoči v topniškem obstreljevanju Gadafijevih sil ubitih sedem upornikov. Uporniki sicer trdijo, da so se vladne sile umaknile iz središča mesta, a se še naprej borijo za tamkajšnje pristanišče ter nadzorujejo letališče.

Tiskovni predstavnik libijske vojske pa je medtem danes po poročanju državne televizije izjavil, da je bilo v dveh Natovih napadih - enemu vzhodno in drugemu južno od Tripolija - v sredo zvečer ubitih več civilistov. Natančnejših podatkov o številu žrtev ni navedel, poroča dpa.

V Tripoliju je medtem danes po poročanju francoske tiskovne agencije AFP odjeknila silovita eksplozija, potem ko so mesto preletela Natova letala. Za kaj točno je šlo, ni znano.