c S

Hekerji ukradli podatke milijonov uporabnikov mreže Playstation

28.04.2011 08:22 San Francisco, 27. aprila (STA) - V Sonyjevo mrežo Playstation so vdrli hekerji in ukradli osebne podatke več milijonov uporabnikov, med drugim tudi njihova gesla, morda pa celo bančne podatke, je danes sporočil ta japonski proizvajalec elektronike, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kot je pojasnil Sonyjev tiskovni predstavnik Patrick Seybold, so hekerji napadli interaktivni portal, ki povezuje PlayStation 3 (PS3) z internetnimi igrami in filmi in pri tem ukradli osebne podatke uporabnikov, kot so njihovo ime, naslov, elektronski naslov, datum rojstva in geslo. V družbi se bojijo, da so med ukradenimi podatki tudi številke kreditnih kartic. Mreža Playstation ima v svetu okoli 75 milijonov uporabnikov.

Sony je zaradi napada hekerjev, ki so v sistem vdrli med 17. in 19. aprilom, 20. aprila izključil mrežo Playstation, ki njene konzole za igrice povezuje z internetom, pa tudi glasbeno storitev Qriocity, je še povedal Seybold. Ali so odkrili hekerje, ki so izvedli napad, ni povedal, je pa napovedal, da bodo nekatere od storitev znova na voljo v tednu dni.

V Sonyju se bojijo, da bi hekerji ukradene podatke lahko zlorabili. "Za zdaj nič ne kaže, da so bili ukradeni tudi bančni podatki, a te možnosti ne moremo izključiti," je poudarila družba v elektronskem sporočilu, ki so ga poslali kupcem spletnih iger in glasbe. Po navedbah nemške tiskovne agencije dpa bi lahko šlo za eno večjih kraj podatkov v zgodovini.

Mreža Playstation je začela delovati leta 2006, uporabnikom pa omogoča igranje iger ter nakup iger, filmov in glasbe preko interneta.