c S

Odločitev o prodaji skoraj četrtine Mercatorja ni padla

28.04.2011 08:15 Ljubljana/Laško, 26. aprila (STA) - Nadzorni svet Pivovarne Laško je tik pred glasovanjem o morebitni prodaji 23,34-odstotnega deleža v Mercatorju prekinil sejo. Razlog za to je bila odločitev urada za varstvo konkurence, da Laščanom in nekaterim bankam omeji razpolaganje z delnicami trgovca. V hrvaškem Agrokorju dogajanja ne želijo komentirati.

Urad za varstvo konkurence je namreč družbam iz skupine Pivovarna Laško danes omejil prosto razpolaganje z delnicami Mercatorja. Enako omejitev je izrekel tudi za banke NLB, NKBM, Abanka Vipa, Banka Celje, Gorenjska Banka in Banka Koper, kar so za STA danes potrdili tudi v uradu.

Morebiten prenos Mercatorjevih delnic je tako do izdaje odločbe o skladnosti koncentracije s pravili konkurence v predmetni zadevi možen zgolj ob soglasju urada.

Odločba je nekaj minut pred sejo nadzornega sveta Pivovarne Laško prišla tudi v roke nadzornikov, so po seji sporočili Laščani. Dodali so, da prepoved izvedbe prenosa lastništva delnic Mercatorja bistveno vpliva na proces finančne sanacije njihove družbe in skupine.

Prav zato so sejo za nedoločen čas prekinili, obenem pa pojasnili, da bodo družbe skupine Pivovarna Laško "izkoristile vsa pravna sredstva za zaščito interesov lastnikov, družb in zaposlenih".

Te družbe od 4. februarja prodajajo skupaj 878.840 delnic oziroma 23,34-odstotni delež v Mercatorju. Pivovarna Laško prodaja 317.498 delnic, Pivovarna Union in Radenska, ki sodita pod okrilje skupine laške pivovarne, pa 464.390 delnic oziroma 96.952 delnic.

Interes za delež Laščanov v Mercatorju so sicer izkazali trije ponudniki, pogajanja pa se nadaljujejo le s hrvaškim Agrokorjem. Agrokor je minuli teden zvišal svojo ponudbo za nakup Mercatorja na 221 evrov za delnico. Če bi Laščani svoj delež prodali hrvaškemu trgovcu, bi torej kupnina znašala okoli 200 milijonov evrov, kar je skoraj polovica vseh njihovih dolgov.

Uprava Pivovarne Laško ima dve možnosti - da gre v konzorcij in ne sprejme ponudbe hrvaškega Agrokorja o nakupu Mercatorja ali pa sprejme ponudbo, je danes ob robu razširjene seje glavnega odbora Zveze združenja borcev za vrednote NOB Slovenije dejal nekdanji prvi mož Mercatorja in aktualni ljubljanski župan Zoran Janković.

Zatrdil je, da je situacija nespametna in nelogična, saj je Mercator kot vodilni trgovec v Sloveniji generator razvoja in da zato njegov prevzem s strani Agrokorja ne more biti prijateljski. Dodal je še, da bi morale banke, ki predstavljajo 54 odstotkov vseh lastnikov Pivovarne Laško, povedati, kakšna naj bi bila vizija Mercatorja.

V hrvaškem Agrokorju sicer ne želijo komentirati današnjega dogajanja v zvezi s prodajo lastniškega deleža Pivovarne Laško v Mercatorju. Kot so pojasnili za STA, je postopek še v teku.

Ob tem pa je danes odjeknila še novica, da nekdanji predsednik uprave Pivovarne Laško Boško Šrot obvladuje 1,69 odstotka Mercatorja. To naj bi bilo razvidno iz dokumenta o lastniški sestavi največjega slovenskega trgovca. S tem odstotkom se po dokumentu ujema odstotek delnic na fiduciarnem računu pri Unicredit, je danes poročal časnik Finance.

Šrot o svojem domnevnem deležu v Mercatorju ni želel razpravljati. Dejal je le, da bi tudi sam rad videl dokument.