c S

Republika srbska za sojenje hrvaškim generalom v BiH

26.04.2011 07:14 Banja Luka/Split, 25. aprila (STA) - Policija Republike srbske je pri tožilstvu Bosne in Hercegovine vložila ovadbo proti več hrvaškim generalom. Kot zahtevajo, bi jim morali soditi za vojne zločine med vojaškimi operacijami na zahodu BiH ob zaključku vojne leta 1995, poroča hrvaška Slobodna Dalmacija. Tožilstvo v Sarajevu se za zdaj za vložitev obtožnic še ni odločilo.

Policija Republike srbske zahteva vložitev obtožnic proti Anteju Gotovini, Rahimu Ademiju, Damiru Krstičeviću, Miljenku Filipoviću, Ljubu Ćesiću Rojsu in drugim. Ovadeni so vsi hrvaški visoki častniki, ki so po operaciji Nevihta leta 1995 sodelovali še v operacijah Maestral in Južna poteza na zahodu BiH, navaja Slobodna Dalmacija, ki opozarja naštete, naj ne hodijo v BiH, ker bi jih lahko aretirali.

Na tožilstvu BiH v Sarajevu so za splitski časnik potrdili, da po ovadbo tožilstva Republike srbske izvajajo preiskavo proti več hrvaškim visokim častnikom med vojno, da pa obtožnic še niso vložili. Časnik navaja, da bi bile po sicer neuradnih informacijah obtožnice lahko objavljene že v naslednjih dneh. Istočasno pa naj bi bili nato objavljeni tudi zaporni nalogi.

O podrobnostih in imenih tiskovna predstavnica tožilstva Selma Hečimović za Slobodno Dalmacijo ni želela govoriti, je pa pojasnila, da je Republika srbska primer z delovnim nazivom "Mrkonjić Grad" najprej predala haaškemu Mednarodnemu sodišču za vojne zločine na ozemlju nekdanje Jugoslavije, ki pa ga je vrnil v obravnavo pravosodju BiH.

V Slobodni Dalmaciji sicer poudarjajo, da pravosodni organi BiH primere vojnih zločinov obravnavajo v skladu z domačo zakonodajo, ne pa po praksi haaškega sodišča. To pa pomeni, da je za vsakega obtoženega potrebno dokazati osebno odgovornost za zločin, medtem ko sodišča ne sodijo zaradi poveljniške odgovornosti. Tako nek general na sodišču BiH za vojne zločine ne bi odgovarjal za zločin, ki ga je zagrešil pripadnik njegove brigade, ampak zgolj za zločine, ki jih je zagrešil sam.