c S

Novinarji Večera za ničnost soglasja urada za varstvo konkurence k prodaji časnika

26.04.2011 07:27 Maribor, 23. aprila (STA) - Novinarji mariborskega Večera, ki ostro nasprotujejo prodaji časopisne družbe podjetju 3lan, so ta teden vložili pobudo za izrek ničnosti sklepa urada za varstvo konkurence, s katerim je ta soglašal s prodajo, piše današnji Večer. Novinarji so prepričani, da se za nakupom Večera skrivajo prikriti interesi.

Urad za varstvo konkurence je konec februarja Delu izdal soglasje za prodajo 75 odstotkov delnic Večera murskosoboški družbi 3Lan. Delo, ki je pogodbo za prodajo 79,24-odstotnega deleža Večera z družbo 3Lan sklenilo junija lani, zdaj čaka še na soglasje ministrstva za kulturo.

Novinarji Večera so takrat ob odločitvi urada izrazili ogorčenje. Spomnili so, da kupec nikoli ni razkril finančnih virov za nakup časopisne hiše, prav tako ni predstavil vizije razvoja Večera, zato jih skrbi, da bo novi lastnik časopis uporabil za finančno izčrpavanje ali za uresničitev političnih interesov.

Izrazili so tudi dvom, da je 3Lan sploh končna postaja pri ponovnem lastniškem mešetarjenju z Večerom, saj gre za majhno računalniško podjetje s štirimi zaposlenimi in le dobrimi 700.000 evri letnega prometa.

Skrbi jih tudi to, da namerava novi lastnik Večer upravljati v sodelovanju z večinskim lastnikom in direktorjem družbe Delo revije Matejem Raščanom, in sicer zaradi njegove ne povsem razjasnjene vloge pri nekaterih dosedanjih medijskih projektih v Sloveniji.

Iz podobnih razlogov in ker zgolj javni protesti običajno ne zaležejo, so se Večerovi novinarji odločili, da uporabijo vsa možna pravna sredstva. Prvi korak na tej poti je pobuda za izrek ničnosti sklepa urada za varstvo konkurence o soglasju k prodaji Večera 3lanu.

Novinarji namreč v dejstvu, da je malo podjetje plačalo nesorazmerno kupnino v ocenjeni višini okoli devet milijonov evrov, pri čemer lastnik družbe ni nikoli razkril finančne konstrukcije, vidijo protipravni konstrukt. Sodelovanje Raščana pri upravljanju pa je zanje znak, da se za nakupom skriva nekdo drug.

Kot razlog za razglasitev ničnosti sklepa pa novinarji navajajo domnevne poslovne povezave nekdanjega prvega moža urada Janija Soršaka in Raščana. Čeprav je Soršak že prej odstopil z mesta direktorja urada, pa je po navedbah novinarjev tam ostala podsekretarka Helena Belina Djalil, ki je poslovno in osebno povezana s Soršakom.

Podjetje Intera, ki se v poslu pojavlja kot posojilodajalec 3lana, je namreč registrirano na naslovu Soršakove odvetniške pisarne, navajajo novinarji.

3lan čaka še na soglasje ministrstva za kulturo, kjer po Večerovih navedbah pravijo, da bodo odločali po prejemu odgovora protikorupcijske komisije, ki so jo v zvezi s poslom zaprosili za dodatne podatke.