c S

Nadzorniki Laškega predvidoma o prodaji Mercatorja

26.04.2011 08:22 Laško, 26. aprila (STA) - Nadzorni svet Pivovarne Laško naj bi se predvidoma danes sestal na seji in odločil o prodaji 23,34-odstotnega deleža skupine v Mercatorju. Način prodaje deleža Laščanov - ali samostojno ali skupaj s konzorcijem bank - je odvisen od bank, ki so se že dogovorile o skupni prodaji, Laško pa pridružitev k prodaji pogojuje s podaljšanjem posojil.

Družbe iz skupine Pivovarna Laško od 4. februarja prodajajo skupaj 878.840 delnic oziroma 23,34-odstotni delež v Mercatorju. Pivovarna Laško prodaja 317.498 delnic, Pivovarna Union in Radenska, ki sodita pod okrilje skupine laške pivovarne, pa 464.390 delnic oziroma 96.952 delnic.

Nadzorna sveta Pivovarne Union in Radenske sta prodajo deležev v Mercatorju obravnavale že v petek. Ker pa je predmet razpisa skupni paket delnic Mercatorja, je končna odločitev vezana na soglasje vseh treh nadzornih svetov, torej tudi nadzornega sveta Pivovarne Laško.

V Pivovarni Laško bodo tako skupaj z bankami svoj delež v Mercatorju prodali le, če jim bodo banke reprogramirale posojila. Večina od 450 milijonov evrov posojil Pivovarni Laško zapade konec junija. Če banke Laščanom ne bodo podaljšale posojil, pa ti ne bodo imeli druge izbire, kot samostojno prodati svoj, nekaj manj kot četrtinski delež v Mercatorju.

Interes za delež Laščanov v Mercatorju so izkazali trije ponudniki, pogajanja pa se nadaljujejo le s hrvaškim Agrokorjem. Agrokor je minuli teden zvišal svojo ponudbo za nakup Mercatorja na 221 evrov za delnico. Če bi Laščani svoj delež prodali hrvaškemu trgovcu, bi torej kupnina znašala okoli 200 milijonov evrov, kar je skoraj polovica vseh njihovih dolgov.