c S

26. april - svetovni dan intelektualne lastnine

26.04.2011 09:35 Ljubljana, 26. aprila (STA) - Na današnji dan države članice Svetovne organizacije za intelektualno lastnino (WIPO), med katerimi je tudi Slovenija, že enajsto leto zapored praznujejo svetovni dan intelektualne lastnine. Gre za dan, ko je leta 1970 začela veljati konvencija o ustanovitvi Svetovne organizacije za intelektualno lastnino.

Z obeležitvijo dneva intelektualne lastnine naj bi države članice organizacije dvignile zavest o vlogi intelektualne lastnine v vsakdanjem življenju in počastile delo izumiteljev in umetnikov. Osrednja tema letošnjega svetovnega dne je oblikovanje prihodnosti, so sporočili z Urada RS za intelektualno lastnino.

Leta 2009 v Sloveniji opravljena raziskava je sicer pokazala, da so panoge, ki temeljijo na avtorski in sorodnih pravicah, leta 2007 k obsegu proizvodnje pri nas prispevale 4,2 milijarde evrov, kar je 5,8 odstotka nacionalnega obsega proizvodnje. Prispevek k dodani vrednosti je znašal 1,7 milijarde evrov oz. 5,1 odstotka nacionalnega bruto domačega proizvoda.

Produktivnost teh panog, merjena kot dodana vrednost na zaposlenega, pa je znašala 32.025 evrov, kar je pod nacionalnim povprečjem. Tudi zunanjetrgovinska bilanca je bila negativna, kar pomeni, da je da je bilo več z avtorsko pravico varovanega blaga uvoženega v Slovenijo kot izvoženega iz nje. Podpovprečna produktivnost in zunanjetrgovinski primanjkljaj nakazujeta, da bi bilo treba stremeti k učinkovitejši proizvodnji in ustvarjanju bolj kakovostnih proizvodov in storitev, ki temeljijo na avtorski pravici.

Urad za intelektualno lastnino bo sicer prav današnji dan obeležil s podrobnejšo predstavitvijo omenjene študije.