c S

Golobič bo kot minister odstopil še pred referendumi

22.04.2011 08:51 Ljubljana, 21. aprila (STA) - Minister za visoko šolstvo in predsednik Zares Gregor Golobič pravi, da bo z ministrskega mesta odstopil še pred izvedbo bližajočih se referendumov. Kot je povedal novinarjem med današnjim sestankom kolegija predsednika stranke, se bosta s premierom Borutom Pahorjem o podrobnostih pogovorila v petek.

Golobič je na današnje besede premiera Pahorja, ki ga je pozval, naj še enkrat premisli o svoji odločitvi, dejal, da je premier morda "na prvo žogo razumel, da bom odstopil danes in da bo moral naslednji teden iskati novega ministra". Vendar bosta o tem govorila v petek.

Pahor je na novinarski konferenci po današnji seji vlade izrazil željo, da bi Golobič dvakrat premislil pred odstopom, če pa bi do njega vseeno prišlo, da bi se to zgodilo po referendumu o pokojninski reformi.

Ministrice Zares za gospodarstvo, za kulturo in za javno upravo Darja Radić, Majda Širca in Irma Pavlinič Krebs bodo po Golobičevih besedah "delovale na način, da ne sprožimo vladne krize v situaciji, ko se je treba osredotočiti na samo kampanjo".

Pavlinič Krebsova je novinarjem po sestanku dejala, da bodo vse tri ministrice stranke Zares delovale v korist države. "V dneh do referenduma bomo storili vse, da bomo državo deblokirali," je dejala.

Na sestanku so se po njenih besedah odločili, da bodo spoštovali željo predsednika vlade, da v času do referenduma o pokojninski reformi vse svoje napore vložijo v pojasnjevanje ljudem, kako je reforma pomembna za razvoj države in položaj ljudi.

"Vsi, ki smo na položajih in odgovorno jemljemo svojo funkcijo, bomo delovali tako, da bo v korist države - torej s podporo predčasnim volitvam, s podporo rekonstrukciji vlade, da bodo šle lahko reforme naprej," je dejala.

Golobič je ob vprašanju, ali bo iz koalicije izstopila celotna stranka Zares, spomnil, da je to "na dnevnem redu že dlje časa". "V tem obdobju se bo tudi stranka o tem odločila," je dodal.

Golobič pravi, da se bo vrnil v poslanske klopi. V tem primeru bo morala iz državnega zbora Cveta Zalokar Oražem, ki je nadomestna poslanka za čas, ko je Golobič minister, so novinarjem pojasnili v poslanski skupini Zares.

Zalokar Oražmova je za TV Slovenija povedala, da je to pričakovala, predvsem zaradi neprestane grožnje, da bo tudi stranka Zares odšla iz koalicije. Meni sicer, da Golobič in izbral pravega trenutka za odstop, saj je bilo po njenem mnenju v preteklosti več boljših priložnosti, ko bi morala stranka pokazati, da se z določenimi stvarmi ne strinja. "Z Golobičevo potezo se ne strinjam, ker menim da trenutek ni pravi," je zaključila Zalokar Oražmova.

Državni zbor je za referendum o zakonu o preprečevanju dela na črno že določil 5. junij, za ta dan pa bo na izredni seji, ki se je že začela in bo po napovedih trajala pozno v noč, predvidoma razpisal tudi referenduma o pokojninski reformi in o arhivih.