c S

Kriminalisti pri nekdanjih vodilnih Hypo banke

22.04.2011 08:49 Ljubljana, 21. aprila (STA) - Več kot 50 policistov in kriminalistov je danes pri desetih fizičnih in osmih pravnih osebah opravljalo hišne preiskave v zvezi z nepravilnostmi nekdanjih vodilnih v banki Hypo Alpe Adria. Prostost so odvzeli desetim osebam, a so do poznega popoldneva že vse izpustili. Dve hišni preiskavi še potekata.

Kot je na novinarski konferenci v Ljubljani povedal direktor Nacionalnega preiskovalnega urada Robert Črepinko, urad preiskuje sume kaznivih dejanj vodilnih v eni izmed slovenskih bank in z njo povezani družbi. V Hypo Alpe Adria banki so medtem že potrdili, da preiskava poteka zoper nekdanje vodilne v njihovi banki.

Na vprašanje novinarjev, koga so policisti pridržali, je Črepinko odgovoril, da fizične osebe, zaposlene v banki, ter podjetnike in fizične osebe, s katerimi so ti zaposleni v banki sodelovali.

Po besedah pomočnika direktorja preiskovalnega urada je z izvrševanjem preiskovanih kaznivih dejanj po doslej zbranih obvestilih nastala večmilijonska škoda - glede na sedanjo fazo preiskave naj bi je bilo za več kot pet milijonov evrov. "Potrebno pa je poudariti, da gre šele za del poslov, ki jih preiskujemo, in je preuranjeno ocenjevati, kakšen bo končni obseg kaznivih dejanj in kakšna bo povzročena škoda oz. pridobljena protipravna premoženjska korist," je dodal Črepinko.

V preiskavi, ki jo usmerja skupina državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala pri vrhovnem državnem tožilstvu, preiskovalni urad intenzivno sodeluje s komisijo za preprečevanje korupcije, poteka pa tudi mednarodno sodelovanje s policisti in kriminalisti iz Avstrije, Hrvaške in Liechtensteina.

Operativnih aktivnosti na terenu sicer še ni konec, po zaključku hišnih preiskav pa bo potekal pregled zasežene dokumentacije in drugih podatkov ter nadaljevanje zbiranja obvestil, je povedal Črepinko. V kakšnem časovnem okviru bodo preiskavo zaključili, ni mogel napovedati, menil pa je, da bo trajala še vsaj nekaj mesecev.

V okviru hišnih preiskav, ki so jih izvedli na območju policijskih uprav Ljubljana in Krško, so policisti in kriminalisti iskali dokaze za utemeljevanje sumov storitve več kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, zlorabe položaja ali pravic, nedovoljenega dajanja daril in nedovoljenega sprejemanja daril.

Zbiranje obvestil v povezavi z Hypo Alpe Adria sicer poteka že od sredine lanskega leta, je spomnil Črepinko.

Predsednik uprave banke Hypo Alpe Adria Alexander Picker, ki je februarja na tem položaju zamenjal Antona Romiha, je v izjavi za medije poudaril, da ne ve, zoper katere nekdanje vodilne v banki poteka preiskava. Poudaril pa je, da sodelujejo s policijo, ter da so ji predali vso dokumentacijo, ki so jo februarja zbrali v interni preiskavi. V primeru, da bodo v preiskavi zbrani dokazi, ki bi dokazovali krivdo nekdanjih zaposlenih, bodo razmislili tudi o civilnih tožbah zoper njih.

Glede škode, ki je nastala z izvrševanjem preiskovanih kaznivih dejanj, Picker ni želel dajati izjav, dejal pa je, da so bila v preteklosti izdana posojila, ki ne bi smela biti odobrena, saj ne bi bila poplačana niti v "dobrih časih".

Dodal je, da je bilo nekaj nekdanjih vodilnih povabljenih v poslovno stavbo banke, ker imajo pravico da so prisotni pri preiskavi njihovih osebnih stvari in računalnikov.

Po neuradnih informacijah TV Slovenija naj bi bili med pridržanimi nekdanji predsednik uprave Anton Romih, odstavljena člana uprave Andrej Lah in Urban Golob ter generalni direktor podjetja Hypo Leasing Andrej Potočnik.