c S

Vlada razrešila glavnega inšpektorja za delo

22.04.2011 08:40 Ljubljana, 21. aprila (STA) - Vlada je na današnji seji razrešila glavnega inšpektorja za delo Boruta Brezovarja, državljanom pa bo ustrezno predstavila posledice referenduma o pokojninski reformi, je po seji sklepe s področja svojega resorja predstavil minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik.

Vlada je na današnji seji obravnavala predlog ministra Svetlika, da zaradi ugotovitev protikorupcijske komisije razreši glavnega inšpektorja za delo Boruta Brezovarja. Kot je minister pojasnil po seji, so Brezovarja dejansko razrešili, do imenovanja njegovega naslednika pa imenovali vršilca dolžnosti.

Ministrstvo za delo je postopek proti Brezovarju začelo na poziv protikorupcijske komisije, ki je zoper inšpektorja prejela več prijav suma korupcije. Opozorila je, da je dlje časa in v velikem obsegu odplačno in nejavno sodeloval z različnimi podjetji, ki so pod nadzorom delovne inšpekcije. Očitke je zavrnil, z ministrom pa se je dogovoril za umik s položaja.

kdo bo vršilec dolžnosti danes Svetlik ni povedal, je pa nedavno že napovedal, da bo to Boris Ružič.

Glede referenduma o pokojninski reformi pa je Svetlik dejal, da bo državni zbor odločanje o socialni državi danes predal v roke državljanov. Med pozitivnimi posledicami novega zakona je izpostavil ustavitev padanja vrednosti pokojnin ter celo njihovo postopno rast do leta 2020.

Oboje naj bi potrjevali tudi izračuni Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije, minister pa je hkrati priznal, da bodo državljani za višje pokojnine morali delati dlje časa. Starost in pokojninska doba naj bi se tako vsako leto daljšali za štiri mesece.

V referendumski kampanji bo vlada državljanom skušala predstaviti tudi posledice zavrnitve pokojninske reforme. To naj bi po besedah Svetlika bile nižje pokojnine in slabšanje finančnega stanja države, kar naj bi se izrazilo v varčevanju pri javnih izdatkih - predvsem plačah javnih uslužbencev in socialnih transferjih.

Slovensko gospodarstvo po oceni Svetlika sicer počasi "izhaja iz krize", dosegli naj bi tudi že gospodarsko rast, pa tudi brezposlenost je po njegovih podatkih spet padla: v teh dneh naj bi v Sloveniji namreč bilo 112.700 brezposlenih oseb.