c S

Vlada o uvedbi obveznega absolutnega preferenčnega glasu

21.04.2011 08:07 Ljubljana, 21. aprila (STA) - Vlada bo danes predvidoma obravnavala predlog novele zakona o volitvah v DZ. Ta naj bi dokončno uskladila zakon z ustavo, ki določa odločilni vpliv volivcev na dodelitev mandatov kandidatom. Tako bo uveden obvezen absolutni preferenčni glas.

Predlog odpravlja neustavnost ureditve volitev po pošti, ki jo je ugotovilo ustavno sodišče. Spreminja pa tudi volilni sistem za volitve poslancev narodnih manjšin z zdaj veljavnega sistema v enokrožni večinski sistem, je zapisano v gradivu, objavljenem na spletnih straneh vlade.

Predlog nadalje zvišuje odstotek t.i. kvot in višino usklajuje z ureditvijo, ki velja na lokalnih volitvah in volitvah poslancev iz Slovenije v Evropski parlament, hkrati pa določa tudi vrstni red spolov na listah kandidatov.

Uveljavlja glasovanje po pošti brez upravičenega razloga tudi za glasovanje iz Slovenije, podaljšuje rok za vložitev kandidatnih list ter uvaja t.i. pogojno glasovnico.

Ministrski zbor naj bi obravnaval tudi predloga novel zakonov o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev in o socialnovarstvenih prejemkih, ki naj bi ju pripravil za obravnavo v DZ po nujnem postopku. Po predlaganih spremembah se bosta zakona namesto 1. junija letos začela uporabljati 1. januarja 2012.