c S

Institucionalnim vlagateljem ostalo za 40 milijonov evrov delnic NKBM

20.04.2011 11:21 Maribor, 20. aprila (STA) - V prvem krogu dokapitalizacije NKBM, ki se je iztekel v ponedeljek, so obstoječi delničarji kupili dobrih osem milijonov novih delnic v vrednosti 64,45 milijona evrov. Preostalih dobrih pet milijonov delnic v vrednosti 39,87 milijona evrov bodo zdaj ponudili malim in institucionalnim vlagateljem.

Mariborska banka bo v okviru dokapitalizacije izdala do 13.040.989 navadnih delnic, od katerih so obstoječi delničarji izkoristili predkupno pravico za 8.056.622 delnic, medtem ko bo preostalih 4.984.367 delnic v skladu s prospektom namenjenih malim in institucionalnim vlagateljem. Ti lahko delnice vpisujejo od danes do 26. aprila.

Kot je zapisano v prospektu, bodo v drugem krogu dokapitalizacije malim vlagateljem v Sloveniji in na Poljskem ponudili približno 15 odstotkov delnic, ki jih niso vplačali obstoječi delničarji. Ostale so na voljo domačim in tujim institucionalnim vlagateljem.

Država bo v Novi Kreditni banki Maribor (NKBM) predvidoma neposredno in posredno ohranila lastniški delež v višini 51,09 odstotka, so danes prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočili iz NKBM.

Pri tem je Agencija za upravljanje kapitalskih naložb RS prednostno pravico prenesla na tri družbe v večinski državni lasti - Gen Energijo, Elektro Slovenije in Pošto Slovenije. To je pojasnila z dejstvom, da v državnem proračunu ni sredstev za dokapitalizacijo, a s tem vznevoljila ministrico za gospodarstvo Darjo Radić.

V NKBM so ceno nove delnice, s katerimi se bo po prvomajskih praznikih začelo trgovati na borzi v Varšavi, določili pri osmih evrih. Zbrati nameravajo dobre 104 milijone evrov in jih nameniti za nadaljnjo podporo slovenskih podjetij in za še intenzivnejše izvajanje strategije rasti skupine, del prihodkov pa bo namenjen tudi za izpolnjevanje novih kapitalskih zahtev.