c S

Policija lani obravnavala več kot 13.000 gospodarskih kaznivih dejanj

19.04.2011 07:52 Ljubljana, 18. aprila (STA) - Policija je lani po navedbah generalnega direktorja policije Janka Gorška obravnavala več kot 13.000 gospodarskih kaznivih dejanj, s katerimi je bilo povzročeno za pol milijarde premoženjske škode. Goršek je ob tem izpostavil obremenitev kriminalistov in se zavzel za povečanje sodelovanja med vsemi nadzornimi inštitucijami.

Policija je lani kazensko ovadila več kot 17.000 fizičnih in pravnih oseb ter izvedla 152 finančnih preiskav, v katerih so predlagali zavarovanje za več kot 106 milijonov evrov protipravne premoženjske koristi, je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani pojasnil Goršek in dodal, da bo področje gospodarske kriminalitete tudi v prihodnje ostala prednostna naloga policije.

"Leto 2010 je bilo za odkrivanje in preiskovanje gospodarske kriminalitete izredno zahtevno," je poudaril in dodal, da so ga zaznamovali velik pripad zadev, nadpovprečne obremenitve kriminalistov, številne zahtevne, dolgotrajne in kompleksne preiskave, ki zahtevajo multidisciplinaren pristop ter ustanovitev nacionalnega preiskovalnega urada (NPU).

Po oceni pomočnika direktorja uprave kriminalistične policije Marjana Fanka NPU "zagotovo pomeni pozitiven premik pri obravnavi najhujših oblik gospodarske kriminalitete", vendar pa že zdaj ugotavljajo, da zgolj delovanje NPU zaradi obsega gospodarske kriminalitete ne bo v celoti omejilo te problematike.

"V policiji razumemo pričakovanja javnosti po uspešnem obvladovanju te problematike, zagotovo pa lahko trdimo, da bo policija tudi v prihodnje sama težko uspešno omejila gospodarsko kriminaliteto v Sloveniji," je še dejal Fank, ki sicer pri tem najbolj pogreša formiranje sodne prakse, ki bi učinkovito omejila nove pojavne oblike, s katerimi se policija sooča.

Po navedbah vodje sektorja za gospodarsko kriminaliteto pri kriminalistični policiji Dušana Florjančiča se je obseg obravnavane in s kazensko ovadbo zaključene gospodarske kriminalitete lani povečal za 41,1 odstotka na 13.064, premoženjska škoda pa se je okrepila za 162 odstotkov na 505,4 milijona evrov.

Delež gospodarske kriminalitete se je v celotni strukturi kriminalitete povečal na 14,6 odstotka, preiskanost gospodarske kriminalitete pa je ostala na enaki ravni kot leta 2009 - pri 95,23 odstotka.

Policija je lani največ aktivnosti izvajala na področju poslovne kriminalitete - na tem področju so obravnavali tudi najbolj kompleksne in zahtevne primere s področja stečajne problematike, menedžerskih odkupov, davčne problematike, poslovnih malverzacij in finančnih izčrpavanj podjetij.

Na tem področju so v največjem, 100-odstotnem, porastu poslovne goljufije (te v strukturi gospodarske kriminalitete predstavljajo največji, 31-odstotni delež), medtem ko so največjo premoženjsko škodo z 255 milijoni evri zabeležile zlorabe položaja (to je polovica vse premoženjske škode), je še navedel Florjančič.

Kot je poudaril Goršek, se policija že nekaj časa srečuje z zaostanki pri obravnavi primerov gospodarske kriminalitete (primeri na tem področju drastično rastejo tudi letos), saj se število zadev drastično povečuje, število kriminalistov pa ostaja nespremenjeno (166 jih je za področje gospodarske kriminalitete).

Država mora po mnenju prvega moža policije povečati in intezivirati sodelovanje vseh nadzornih inštitucij ter preprečiti vsakršno vmešavanje v njihovo delo, predvsem pa čim prej ustvariti pogoje in ugodno klimo za obvladovanje, nadzor in preprečevanje gospodarskega kriminala in korupcije tudi v prihodnje.