c S

Radićeva zahteva sestanek koalicije o razrešitvi Komarjeve

18.04.2011 08:12 Ljubljana, 17. aprila (STA) - Ministrica za gospodarstvo Darja Radić si prizadeva, da bi pristojni ministri in predsedniki koalicijskih strank že v ponedeljek na sestanku razpravljali o zamenjavi celotne uprave agencije za upravljanje kapitalskih naložb in sveta agencije, je poročala TV Slovenija. Vlada lahko razrešitev predlaga, sprejeti pa bi jo moral državni zbor.

Agencija je v petek sporočila, da bo prenesla prednostne pravice države do nakupa novih delnic Nove Kreditne banke Maribor (NKBM) na tri družbe v 100-odstotni lasti države - Gen Energijo, Elektro Slovenije in Pošto Slovenije. Agencija želi namreč v dokapitalizaciji banke ohraniti večinski državni delež, a za državno za kapitalizacijo niso predvidena proračunska sredstva.

Radićeva je tako ravnanje v petek označila za "kreativno pravništvo". Preprečiti želi, da bi državna podjetja sodelovala v dokapitalizaciji NKBM.

Komarjeva pa je v soboto za STA ocenila, da je agencija pri prenosu pravice države do nakupa novih delnic NKBM ravnala zakonito. Družbe so po njenih zagotovilih v takšnem stanju, da vplačilo delnic ne bo vplivalo na njihov tekoče poslovanje. Prenos prednostne pravice je premoženjska pravica, s katero je agencija po zakonu upravičena razpolagati, je v soboto zatrdila Komarjeva.