c S

Bruselj želi manj polarizirano razpravo o GSO

18.04.2011 07:45 Bruselj, 15. aprila (STA) - Evropska komisija je danes predstavila poročilo o družbenogospodarskih vidikih gojenja gensko spremenjenih organizmov v Evropi, ki kaže, da so razpoložljive informacije pogosto statistično omejene in da se velikokrat opirajo na vnaprej ustvarjeno mnenje o gojenju GSO. V Bruslju ob tem pozivajo k manj polarizirani in objektivnejši razpravi o GSO.

Komisija namreč meni, da bi se za napredek razprava morala odmakniti od polariziranih mnenj, predstavljenih v poročilu, ter se opreti na oprijemljivejša in objektivnejša dejstva.

Zato priporoča opredelitev zanesljivih dejavnikov in meril, ki bodo omogočili enotno beleženje družbenogospodarskih posledic gojenja GSO v vsej EU in v celotni prehranski verigi.

Poročilo je izhodišče za bolj poglobljeno razpravo o tej občutljivi temi med državami članicami, Evropsko komisijo, Evropskim parlamentom in vsemi zainteresiranimi stranmi.

V Bruslju so ob tem povedali, da je naloga komisije, da oceni, ali je proizvod varen ali ne, v preostale sodbe pa se ne namerava spuščati in to prepušča državam članicam.

GSO so v EU zelo občutljiva tema. Države članice že več let ne morejo doseči odločitve o dajanju na trg GSO, saj ne morejo zagotoviti ne potrebne večine ne blokirajoče manjšine.

V tem primeru v skladu z veljavnimi pravili na koncu odloči Evropska komisija, ki običajno sledi nasvetu evropske agencije za varnost hrane (Efsa), ki običajno poda pozitivno mnenje.