c S

V prvi obvezni pobot prijavljenih za 1,5 milijarde evrov obveznosti

18.04.2011 07:45 Ljubljana, 15. aprila (STA) - V prvi obvezni večstranski pobot medsebojnih obveznosti podjetij je svoje obveznosti danes do 16. ure prijavilo 21.677 dolžnikov v skupni vrednosti 1,507 milijarde evrov. Agencija za javnopravne evidence in storitve (Ajpes) bo končne rezultate prvega obveznega pobota objavila v ponedeljek do 13. ure.

Ajpes je rok za prijave obveznosti v prvi obvezni pobot podaljšal do 16. ure, dokončanje in elektronsko podpisovanje prijav pa bo zaradi prizadevanja poslovnih subjektov, da oddajo čim več prijav, možno do polnoči. Ajpes bo prvi obvezni pobot zato izvedel v soboto, kolikšen delež obveznosti bo dejansko pobotan, pa bo znano v ponedeljek, je danes za STA povedala direktorica Ajpesa Romana Logar.

V prvem obveznem pobotu medsebojnih obveznosti podjetij morajo v skladu s pred kratkim uveljavljenim zakonom o preprečevanju zamud pri plačilih sodelovati vsi dolžniki, ki zamujajo s plačilom svojih obveznosti.

Zakon določa, da mora dolžnik po nastanku zamude prijaviti denarno obveznost v prvi krog obveznega večstranskega pobota, ki sledi datumu nastanka zamude. Ministrstvo za finance je danes sicer pojasnilo, da bodo lahko dolžniki obveznosti, s katerimi so prišli v zamudo še pred uveljavitvijo zakona o preprečevanju zamud pri plačilih, prijavili tudi v naslednji krog obveznega pobota.

Pobote bo zaenkrat izvajal Ajpes, in sicer praviloma vsak drugi petek v mesecu, pozneje pa namerava vlada izvajalca izbrati na javnem razpisu. Medtem ko je vlada prepričana, da bo obvezen večstranski pobot zmanjšal zadolženost vseh sodelujočih, pa v gospodarstvu opozarjajo, da bo še poslabšal likvidnost podjetij.

Izvršna direktorica za zakonodajo in politike pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) Alenka Avberšek je danes za STA povedala, da pripravljalci zakona GZS niso poslušali pri argumentaciji, kje in zakaj se bo zatikalo pri obveznem pobotu, da bo pobot zmanjšal in ne povečal likvidnost, da časa za pripravo na vključevanje v obvezni pobot ni dovolj in da se je gotovinski tok ustavil.

GZS sicer še vedno upa, da bodo z Ajpesom in ministrstvom za finance ali kako drugače uspeli normalizirati stanje. "Nikakor nočemo podpihovati stanja, kakršno je," je zagotovila Avberškova.

Gospodarstvo zahteva, da se pravila izvajanja večstranskega pobota ponovno preverijo in uskladijo s strokovno javnostjo, in sicer tako, da se opredeli realne roke naslednjih obveznih pobotov, ustrezen zamik med nastankom zamude in prijavo v obvezni pobot ter najmanjši znesek obveznosti, ki je predmet pobota.