c S

DZ potrdil mandat novi evropski poslanki Mojci Kleva

13.04.2011 07:55 Ljubljana, 12. aprila (STA) - Poslanke in poslanci so ob koncu današnjega izrednega zasedanja potrdili mandat novi evropski poslanki Mojci Kleva. 35-letna Kleva bo na poslanskem mestu za preostanek mandata nasledila Zorana Thalerja, ki je odstopil zaradi domnevne vpletenosti v korupcijsko afero, ki jo je razkril britanski tednik Sunday Times.

Novinarji Sunday Timesa so se predstavljali za lobiste ter nekaterim evropskim poslancem ponujali 100.000 evrov, če bi v Evropskem parlamentu predlagali določena dopolnila na predpise s področja bančništva.

Thaler naj bi ponudbo po navedbah časnika sprejel, sam pa je to zanikal. Kljub temu je ponudil odstop, kot je pojasnil zato, da bi preiskava domnevne koruptivnosti, katere ga je obtožil Sunday Times, potekala neobremenjeno. Mandat mu je prenehal 23. marca, ko se je z njegovim odstopom seznanil DZ.

Glede na izide volitev v Evropski parlament leta 2009 bi njegovo mesto v Evropskem parlamentu zasedel državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Andrej Horvat, vendar je bil dogovor v SD, da na poslanski stolček sede Mojca Kleva.

Horvat je nekaj časa sicer še okleval, ker ga je premier Borut Pahor umaknil z vseh funkcij, povezanih s Pomurjem, a se je na koncu po pogovoru s premierom in poslanci SD poslanskemu mandatu v Bruslju vendarle odrekel. Tako se šestim sedanjim evropskim poslancem iz Slovenije pridružuje Mojca Kleva.

Kleva se je rodila 30. marca 1976. Po končani gimnaziji se je vpisala na fakulteto za družbene vede, kjer je diplomirala iz politologije z diplomsko nalogo Vključevanje slovenskih lokalnih skupnosti v programe Evropske unije. Po izobrazbi je magistra politoloških znanosti. Že med študijem pa je kot prostovoljka sodelovala pri projektu povezovanja mladinskih organizacij tranzicijskih držav.

Leta 1999 je kandidirala v Občinski svet Mestne občine Koper in bila izvoljena kot najmlajša občinska svetnica v Sloveniji. Že v času pisanja diplomske naloge se je zaposlila pri delovni skupini Pakta stabilnosti za enakost spolov in opravljala funkcijo pomočnice direktorice Srednjeevropske mreže za enakost spolov.

Decembra 2002 je bila sprejeta v službo v Evropski parlament v Bruslju, kjer je bila zaposlena kot svetovalka za širitev Evropske unije v poslanski skupini Stranke evropskih socialdemokratov.

Za tem je opravljala delo podsekretarke v poslanski skupini SD v državnem zboru, kjer je spremljala politično dogajanje v Evropski uniji in svetovala poslancem in poslankam pri sprejemanju zakonodaje na področjih zunanje politike, šolstva in visokega šolstva ter človekovih pravic.

Od julija 2009 je bila predstavnica državnega zbora v Evropskem parlamentu.