c S

Vlada sprejela tarifo za obvezni pobot obveznosti podjetij

12.04.2011 07:41 Ljubljana, 11. aprila (STA) - Vlada je na današnji seji sprejela tarifo nadomestil stroškov za obvezne večstranske pobote, ki jih bo v skladu z zakonom o preprečevanju zamud pri plačilih v petek začel izvajati Ajpes. Nadomestilo znaša eno tisočinko dejansko pobotanega zneska, a ne manj kot 2,60 evra.

Zakon o preprečevanju zamud pri plačilih je s 16. marcem uveljavil obveznost, da plačilni roki med gospodarskimi subjekti ne smejo biti daljši od 60 dni in se lahko le izjemoma podaljšajo na največ 120 dni. Javni organi morajo svoje obveznosti poravnavati v 30 dneh.

Hkrati je zakon uvedel tudi obvezno prvo prijavo v večstranski pobot medsebojnih obveznosti. Denarno obveznost bo moral v sistem večstranskih pobotov prijaviti dolžnik, pobote pa bo zaenkrat izvajala Agencija RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes).

Prvi obvezni pobot se bo izvedel ta petek. Danes sprejeta tarifa nadomestil stroškov določa, da se nadomestilo zaračunava le tistim dolžnikom, ki v okviru pobota uspejo dejansko pobotati vsaj del prijavljenih obveznosti. Za dolžnike, ki v pobotu ne uspejo pobotati vsaj dela prijavljenih obveznosti, pa je obvezni pobot brezplačen.

Vlada bi morala tarifo sprejeti že na četrtkovi seji, a je takratni predlog Ajpesa kot najnižji znesek nadomestila predvideval štiri evre, čemur so nasprotovali v Gospodarski zbornici Slovenije. Finančno ministrstvo je tako Ajpes pozvalo k pripravi nove, nižje tarife.