c S

Zalar in Clark o širitvi EU na Zahodni Balkan in zasebnih zaporih

11.04.2011 13:05 Ljubljana, 11. aprila (STA) - Na obisku v Sloveniji se danes mudi delegacija britanskega pravosodnega ministrstva. Kot je po delovnem sestanku na pravosodnem ministrstvu povedal pravosodni minister Aleš Zalar, sta s sogovornikom, britanskim pravosodnim ministrom Kennethom Clarkom ugotovila, da med državama na področju pravosodja praktični ni odprtih bilateralnih vprašanj.

Tako sta sogovornika še največ pozornosti namenila procesu pridruževanja držav Zahodnega Balkana Evropski uniji in temam, ki jih obravnavajo pravosodni ministri v okviru Svetu EU. Glede prve teme je Zalar britanskega kolega seznanil s stališči Slovenije do procesa širitve povezave in poudaril, da je za "Slovenijo zelo pomembno, da se proces nadaljuje". "To je pomembno zaradi varnosti, stabilnosti in pa seveda blagostanja v regiji," je dejal.

Sogovorniku je tudi pojasnil, da Slovenija izvaja t. i. Brdo proces, v okviru katerega bo Slovenija prihodnji teden na Brdu gostila konferenco pravosodnih ministrov vseh držav Zahodnega Balkana, ki bodo obravnavali vprašanja zasega in zaplembe premoženja, ki je bilo pridobljeno na nezakonit način.

Glede evropskih tem sta Zalar in Clark obravnavala različne direktive in uredbe s področja dedovanja, evropskega pogodbenega prava, evropskega naloga za prijetje in predpise, ki skušajo izboljšati položaj žrtev kaznivih dejanj. "Ugotovila sva, da so stališča Slovenije in Velike Britanije v veliki meri usklajena, kar je pomembno predvsem za večino, ki je potrebna za sprejetje posameznega predpisa. Ugotovila sva tudi nekatere razlike, ki izhajajo iz različnih pravnih sistemov in tradicij, ki pa jih je s pogovori možno vedno premostiti," je dejal Zalar.

Ministra sta govorila tudi o gradnji zaporov. Zalar je ob tem povedal, da ima Velika Britanija na tem področju velike izkušnje, posebej ko gre za zasebno-javno partnerstvo oziroma zasebne zapore. "Ob tem se nam je utrdilo prepričanje, da je smiselno iskati nove pristope na tem področju, če želimo vzpostaviti boljše kapacitete zaporov. Kajti financiranje morebitnega novega zapora na klasičen način iz proračuna v prihodnjih letih ne bo mogoče," je dejal minister.

Da med državama ni nobenih odprtih bilateralnih vprašanj je v izjavi za medije potrdil tudi Clark. Poudaril je tudi, da se državi vedno strinjata, tudi ko gre za vsa pomembnejša vprašanja s področja pravosodja na ravni EU.

Glede širitve EU na Zahodni Balkan je poudaril, da je pri tem za njegovo državo zelo pomembno, da se širitev EU odvija na stabilen način. "Britanska vlada močno podpira proces širitve EU na države Zahodnega Balkana, seveda če te države uspešno in zadovoljivo zaključijo svoj pridružitveni proces, in če pokažejo, da so sprejele in vzpostavile evropske standarde," je še dejal.

Britanska pravosodna delegacija obisk v Sloveniji nadaljuje s srečanjem s predsednikom vlade Borutom Pahorjem, nato pa se bo sestala še s predsednikom komisije za preprečevanje korupcije Goranom Klemenčičem in obiskala ministrstvo za notranje zadeve.