c S

Berlusconi se je pojavil na sodišču v primeru Mediatrade

11.04.2011 13:02 Rim, 11. aprila (STA) - Italijanski premier Silvio Berlusconi se je danes pojavil na sodišču v Milanu, kjer poteka sodna obravnava v primeru Mediatrade zaradi utaje davkov in poneverb pri nakupu televizijskih in filmskih pravic. Berlusconija, ki je obtožen korupcije, so ob prihodu pozdravili njegovi privrženci, pred sodno palačo pa so se zbrali tudi njegovi nasprotniki.

V Milanu se danes nadaljuje predhodno zaslišanje v primeru Mediatrade, v katerem je 74-letni Berlusconi skupaj s še enajstimi osebami osumljen utaje davkov in poneverb pri nakupu televizijskih in filmskih pravic v 90. letih. Tožilstvo Berlusconiju očita, da je zakone kršil tudi kot premier in od sodišča zahteva sojenje. Med obtoženimi sta tudi Berlusconijev sin Piersilvio in predsednik medijskega koncerna Mediaset Fedele Confalonieri, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Berlusconi naj bi bil tihi družbenik podjetij Franka Agrame, ki je deloval kot posrednik pri prodaji televizijskih in hollywoodskih filmskih pravic. Agrama, ki je tudi med obtoženci, naj bi omogočil kupovanje filmskih pravic po previsokih cenah oziroma prelivanje razlike med dejanskimi in prikazanimi stroški na skrite bančne račune.

Postopek v okviru primera Mediatrade se je začel leta 2007, ko so organi pregona preiskali prostore ene od Berlusconijevih družb, Mediaset-RTI ter na švicarskih bančnih računih družbe Agrama našli več kot 100 milijonov dolarjev sredstev, domnevno povezanih z davčnimi utajami.

Berlusconi se je na razpravi v primeru Mediatrade pojavil že 28. marca. Če bo milansko sodišče ugodilo zahtevi tožilcev in sprožilo sojenje v tej zadevi, bo to že četrti sodni postopek zoper premiera, ki se bo začel ali nadaljeval v tem letu.

Medijsko najodmevnejši je primer Ruby, v katerem Berlusconija obtožujejo, da je plačal za spolne odnose z mladoletno prostitutko. To sodno obravnavo, ki bi morala potekati 6. aprila, so preložili na 31. maj, ker se Berlusconi ni pojavil na sodišču.