c S

Vlada danes o nacionalnem reformnem programu

11.04.2011 08:06 Ljubljana, 11. aprila (STA) - Vlada bo na današnji seji obravnavala nacionalni reformni program 2011-2012, ki ga mora Evropski komisiji posredovati predvidoma do 15. aprila. V njem so opredeljeni ukrepi, ki jih namerava vlada izvesti za uresničitev nacionalnih ciljev v okviru nove razvojne strategije EU, imenovane Evropa 2020.

Vlada je osnutek nacionalnega reformnega programa potrdila novembra lani, nakar ga je poslala v javno razpravo. Program vsebuje kratek opis makroekonomskega stanja, glavne ovire za rast ter ukrepe za doseganje zadanih ciljev. Cilj programa je dolgoročno vzdržna gospodarska rast.

Slovenija bo dolgoročno vzdržno rast dosegla z ukrepi ekonomske politike, strukturnimi ukrepi in institucionalnimi prilagoditvami. Vodilo za oblikovanje ukrepov ekonomske politike je konsolidacija javnih financ, ki jo namerava vlada doseči s krčenjem izdatkov in ne s povečanjem davčnih obremenitev.

Nacionalni reformni program cilje opredeljuje do leta 2020. Voditelji EU so namreč junija lani sprejeli novo gospodarsko strategijo Evropa 2020, ki naj bi zagotovila pametno, vzdržno in vključujočo gospodarsko rast in delovna mesta ter nasledila neuspešno lizbonsko strategijo.