c S

Klemenčič: Ministrstvo za delo naj preuči možnosti za razrešitev Brezovarja

08.04.2011 07:32 Ljubljana, 07. aprila (STA) - Predsednik protikorupcijske komisije Goran Klemenčič je na novinarski konferenci pojasnil, da so na ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve naslovili poziv, naj analizira delovanje Inšpektorata RS za delo. Za tem pa naj preučijo tudi možnosti za razrešitev glavnega inšpektorja za delo Boruta Brezovarja zaradi opustitve dolžnega ravnanja.

Klemenčič je poudaril, da je komisija v preteklih letih prejela več različnih prijav o sumu kršitev ravnanja inšpekcije za delo v zvezi z opuščanjem dolžnega nadzora nad varovanjem dostojanstva in drugih pravic delavcev pri delu. Na podlagi teh prijav in podatkov drugih organov so zato sprejeli štiri priporočila v zvezi z ugotavljanjem odgovornosti, ki so jih naslovili na ministrstvo za delo.

Po besedah Klemenčiča komisija s temi priporočili ne želi posegati v pristojnosti ministrstva, saj je v primeru glavnega inšpektorja inšpektorata za delo minister tisti, ki edini lahko zahteva ustrezne ukrepe za ugotavljanje odgovornosti in vzpostavitev pogojev za dosledno spoštovanje zakonitosti.

Namestnica predsednika komisije Liljana Selinšek je tako pojasnila, da komisija sprva priporoča, da pristojne službe ministrstva za delo opravijo analizo dejanskega stanja in ocenijo primernost politike, strategije in delovanja inšpektorata za delo.

Na podlagi ugotovitev dejanskega stanja in primernosti delovanja inšpektorata ter glavnega inšpektorja za delo Brezovarja pa komisija po besedah Selinškove predlaga ministru ukrepe za povečanje učinkovitosti inšpekcijskega nadzora.

Komisija tudi priporoča, da ministrstvo za delo zahteva od glavnega inšpektorja Brezovarja, da ob podanih sumih korupcije razkrije svoje avtorske in podjemne pogodbe za obdobje zadnjih štirih let. Za tem pa naj jih primerja z aktivnostmi delovne inšpekcije pri pravnih subjektih, s katerimi je glavni inšpektor sklepal te pogodbe.

Poleg tega komisija priporoča, da pristojne službe ministrstva na podlagi ugotovitev preverijo odgovornost glavnega inšpektorja. Ob tem pa morajo upoštevati, da gre za visokega državnega uradnika na izpostavljenem položaju. Zato komisija predlaga ministru Svetliku ustrezne ukrepe, vključno z morebitno proučitvijo razlogov za razrešitev Brezovarja s položaja.

Minister Svetlik pa je na današnji novinarski konferenci po seji vlade dejal, da pričakuje, da mu bo komisija posredovala dokaze in podatke, ki jih ima, "in nobenega dvoma ni, da jih bomo potem preučili in ustrezno ukrepali".

Premier Borut Pahor pa je ob tem dodal, da sta se s Svetlikom dogovorila, da bo ravnal "primerno", če bo ocenil, da so navedbe komisije točne.

Brezovar delo glavnega inšpektorja opravlja že od leta 1993, septembra 2009 pa ga je vlada kot edinega kandidata, ki se je prijavil na javni natečaj, ponovno imenovala na ta položaj.