c S

Vlada bo glede rtv-prispevka ukrepala skladno z odločitvijo ustavnega sodišča

08.04.2011 07:32 Ljubljana, 07. aprila (STA) - Vlada je danes odločila, da bo glede izpada dohodka Radiotelevizije Slovenije (RTVS), ki je nastal zaradi zapleta okoli rtv-prispevka, sprejela ukrepe, ki bodo skladni z odločitvijo ustavnega sodišča, so sporočili iz vlade. Gre za 4,9 milijona evrov, ob katere je RTVS ostala zaradi pravne praznine za izplačevanje prispevka med 1. in 22. januarjem.

Zaradi zapleta okoli pravne praznine je vodstvo RTVS v začetku februarja vložilo pobudo za presojo ustavnosti in zakonitosti zakona o izvrševanju proračunov RS za leti 2011 in 2012 in novele omenjenega zakona v členih, ki opredeljujejo višino rtv-prispevka.

Zaplet je nastal s tem, ko je novela zakona o izvrševanju proračunov, ki določa višino prispevka pri 12 evrih, začela veljati 22. januarja. V noveli zakona je zapisano, da se lahko rtv-prispevek zaračuna le od dneva po objavi novele.

Zakon o izvrševanju proračunov za leti 2011 in 2012 določbe o višini prispevka ni vseboval, saj je bil oktobra lani sprejet novi zakon o RTVS, ki je določitev višine prispevka ponovno sistemsko uredil znotraj zakona, ki ureja javno radiotelevizijo. Vendar so volivci decembra lani na referendumu ta zakon zavrnili.

Tako je RTVS zavezancem za mesec januar obračunala prispevek za obdobje med 22. in 31. januarjem, torej za 10 dni. Zaradi tega bo medijska hiša po napovedih vodstva ob 4,9 milijona evrov.