c S

Odbor za notranjo politiko želi podatke glede ugotovitev o zastaranju postopkov

08.04.2011 07:32 Ljubljana, 07. aprila (STA) - Ministrstvo za pravosodje mora odboru DZ za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje posredovati poročilo vrhovnega sodišča o pregledu spisov mariborskega okrožnega sodišča glede zastaranja kazenskih postopkov. Tako so člani odbora sklenili v današnjem nadaljevanju obravnave zadeve Satex.

Člani odbora so podprli vse tri sklepe, ki so jih posredovali koalicijski poslanci, zavrnili pa sklepe SLS, sicer predlagateljev te nujne seje.

Poslanci so tako med drugim zavrnili sklep, naj ministrstvo za pravosodje najpozneje v roku dveh tednov ugotovi, kdo je kriv za zastaranje zadeve Satex in naj ustrezno ukrepa.

Sprejeli pa so že omenjeni sklep o poročilu glede pregleda spisov, hkrati pa bi radi, da jih ministrstvo seznani s poročilom vrhovnega sodišča o vzrokih za zastaranje kazenskih postopkov. Prav tako naj ministrstvo v roku enega meseca po prejemu poročil predstavi predloge ukrepov, s katerimi bo v prihodnje mogoče preprečevati zastaranje kazenskih postopkov.

Na današnji seji je državni sekretar na ministrstvu za pravosodje Boštjan Škrlec razložil, da se je največja sprememba od zadnje razprave na to temno zgodila na zakonodajnem področju. Spomnil je na zakon o sodiščih, ki se nanaša tudi na sodne zaostanke, odbor za notranjo politiko pa ga je obravnaval v sredo. Predsednica mariborskega okrožnega sodišča Alenka Zadravec pa je dodala le, da je v zvezi s konkretno zadevo bila priglašena terjatev v višini desetih milijonov evrov.

Razprava članov odbora je bila razmeroma kratka, večinoma je govoril le poslanec SDS Jožef Jerovšek. Ocenil je, da imamo pred seboj "eno najbolj grozljivih zadev, kar se tiče goljufanja v Sloveniji" ter menil, da je to slika delovanja naše države na področju pregona kaznivih dejanj. Zdelo se mu je, da je "koalicija vesela s takim stanjem."

Opozoril je tudi na policijsko poročilo glede prometne nesreče, v kateri je umrla tedanja direktorica podružnice NKBM, ki bi morala pričati v zadevi Satex. Že na prejšnji seji so ugotovili, da iz poročila izhaja, da dokumentacije o nesreči ne hranijo več. Vprašal se je, "zakaj je bila policija motivirana za uničenje dokumentacije in ali je bila za to sponzorirana". Po njegovem mnenju je tudi vedno več "indicev, da se je bilo treba ženske, ki bi lahko bila kronska priča, znebiti".

Odbor za notranjo politiko je pred zadevo Satex na kratko ponovno obravnaval tudi delo komisije za preprečevanje korupcije v času, ko jo je vodil Drago Kos. Na prejšnji seji se je zapletlo, saj se koalicijski poslanci niso strinjali z besedilom enega od sklepom glede nepravilnosti na komisiji. Zato je predsednik komisije Vinko Gorenak (SDS) predlagal nov predlog, in sicer, da se je odbor seznanil z gradivom v zvezi z delom komisije in odgovori vabljenih na sejo. Člani odbora so sklep soglasno podprli.