c S

Ustavno sodišče danes spet o referendumu o arhivih

07.04.2011 10:36 Ljubljana, 07. aprila (STA) - Ustavno sodišče bo danes predvidoma nadaljevalo odločanje o tem, ali bi zaradi zavrnitve novele zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih na referendumu lahko nastale neustavne posledice. Pobudo za presojo zahteve za razpis referenduma je na ustavno sodišče vložil državni zbor.

Referendum so zahtevali poslanci opozicijskih SDS in SNS, nepovezani poslanec Andrej Magajna ter poslanec narodnosti Roberto Battelli. Državni zbor pa referenduma ni razpisal, večina poslank in poslancev je namreč 17. februarja sklenila, da zahtevo posreduje v presojo ustavnemu sodišču.

Novela je spremenila dostopnost do arhivskega gradiva, ki vsebuje podatke nekdanjih obveščevalno-varnostnih služb in so občutljivi zaradi varstva človekovih pravic in nacionalne varnosti.

Po določilih novele bo o dostopnosti do omenjenih gradiv po novem odločala posebna arhivska komisija. To je po mnenju vlade in koalicijskih poslancev potrebno zaradi varstva človekovih pravic in ščitenja nacionalnih interesov.

V opoziciji pa so po drugi strani prepričani, da morajo arhivi nekdanje politične policije ostati javno dostopni. Vladi in koaliciji so očitali, da je pravi vzrok za spremembo zakona ščitenje funkcionarjev iz prejšnjega režima ter prikrivanje podatkov o bombnem napadu v Velikovcu.

Ustavno sodišče bo predvidoma danes nadaljevalo razpravo o ustavnosti takega referendumskega vprašanja. Koliko časa bodo potrebovali, da presodijo v tej zadevi, pa ni mogoče reči, so pojasnili na ustavnem sodišču.