c S

Odločba varuha konkurence o Telekomovi zlorabi po 14 letih pravnomočna

07.04.2011 07:55 Ljubljana, 06. aprila (STA) - Družba Quantum je danes prejela sodbo Višjega sodišča v Ljubljani, s katero je to zavrnilo pritožbo Telekoma Slovenije proti sodbi okrožnega sodišča, ki je potrdila odločbo urada za varstvo konkurence iz leta 1997 o Telekomovi zlorabi prevladujočega položaja z neupravičeno diskriminacijo ponudnikov interneta. S tem je odločba postala pravnomočna.

Kot je v današnjem sporočilu za javnost zapisal direktor Quantuma Lojze Zadravec, je višje sodišče potrdilo, da je bila Siolova neobičajna rast tržnega deleža - od nič odstotkov sredi leta 1996 na prek 50 odstotkov konec leta 1997 - posledica te zlorabe.

S tem je po 14 letih sodnih postopkov omenjena odločba varuha konkurence pravnomočno potrjena na višjem sodišču tudi po vsebini - pred tem jo je višje sodišče že dvakrat formalno potrdilo, pojasnjuje direktor Quantuma.

Zadravec je za STA še povedal, da zdaj skupaj z odvetniki proučujejo možnosti nadaljnjega ukrepanja oziroma morebitne vložitve odškodninske tožbe.

Urad je v omenjeni odločbi ugotavljal, da je Telekom uporabo posebne, cenejše številke za ponujanje dostopa do interneta omogočil samo svoji hčerinski družbi Siol in nekomercialni Akademski in raziskovalni mreži Slovenije (Arnes), medtem ko je zavrnil zahtevo komercialnih ponudnikov interneta K2.net in Quantum. S tem je Telekom zlorabil prevladujoč položaj.

V Telekomu Slovenije so za STA dejali, da so sodbo dobili šele danes, zato je še niso mogli podrobno proučiti. "Ko jo bomo proučili, jo bomo lahko tudi komentirali oziroma se odločili za morebitne nadaljnje korake, to je, ali se bomo pritožili na vrhovno sodišče," so zapisali.