c S

V petek odločitve o reševanju problematike podizvajalcev

06.04.2011 15:54 Ljubljana, 06. aprila (STA) - Vlada se bo v petek na temo problematike nepoplačil podizvajalcev pri gradnji pomurske avtoceste sestala s predstavniki Družbe za avtoceste v RS (Dars). Takrat bodo po besedah ministra za promet Patricka Vlačiča sprejeli odločitve, ki bodo omogočale takojšnji začetek reševanja vsakega posameznega primera.

Tako so se na današnjem sestanku pri predsedniku vlade Borutu Pahorju dogovorili minister Vlačič, minister za pravosodje Aleš Zalar, direktorica direktorata za javno premoženje na ministrstvu za finance Miranda Groff Ferjančič, predsednik Združenja izvajalcev zaključnih del v gradbeništvu Slovenije pri GZS Mirko Požar ter predstavniki podizvajalcev.

Minister Vlačič je po sestanku zatrdil, da je zadevo glede nepoplačila podizvajalcev pri gradnji pomurske avtoceste treba premakniti. "Zavedamo se, da niti dva primera nista enaka, da je treba pogledati vsak primer posebej," je dejal.

Stališče ministrstva za finance, da je mogoče iz naslova bančnih garancij plačevati podizvajalce, ki so opravili delo in ki niso bili poplačani, je po Vlačičevih pojasnilih takšno, da omogoča Darsu obravnavo vsakega zahtevka posebej in ocen,o ali je dana upravičenost za izplačilo ali ne. "Prepričan sem, da bomo našli rešitve," je dejal minister.

Eden izmed podizvajalcev Sašo Fekonja je po srečanju dejal, da je bil danes narejen dovolj velik korak naprej, "da bo zadeva v petek pozitivno rešena".

Vlačič je ob tem izpostavil, da v petek podizvajalci ne bodo poplačani. "Moramo pa takrat sprejeti take odločitve, ki omogočajo takojšnji začetek reševanja vsakega posameznega primera. Takšno pričakovanje je bilo izpostavljeno, mislim, da smo ga pripravljeni narediti," je dejal.

Na vprašanje, zakaj na današnji sestanek niso povabili predstavnikov Darsa, je Vlačič pojasnil, da je bilo srečanje sklicano na željo podizvajalcev, ki so se želeli sestati s predsednikom vlade.

Podizvajalci pri gradnji pomurske avtoceste so že pred časom opozorili, da jim glavni izvajalec, družba SCT, ni poravnala plačil za opravljeno delo. Menijo, da bi glede na pogodbena določila sredstva za plačilo iz bančne garancije moral zagotoviti Dars, ki je z SCT podpisal pogodbo.

V Darsu so že večkrat pojasnili, da podizvajalcev ne morejo poplačati, ker da so njihovo delo že plačali glavnim izvajalcem. Ker Dars ni omogočil poplačila podizvajalcev, so ti v ponedeljek protestirali pred upravo družbe in od uprave zahtevali plačilo za opravljena dela na podlagi bančne garancije.