c S

Za zagovorniki in nasprotniki zakona o malem delu še en dan kampanje

06.04.2011 07:53 Ljubljana, 05. aprila (STA) - Za zagovorniki in nasprotniki malega dela je še en dan referendumske kampanje. Da je zakon potreben in odpravlja anomalije študentskega dela, so danes poudarili podmladki koalicijskih strank in nekateri vidni člani SD. V SDS in Stranki mladih - zeleni Evrope pa so vnovič poudarili, da je zakon o malem delu slab in v taki obliki nepotreben.

Podpredsednik SD Miran Potrč je na informativnem pogovoru SD z mediji vse volivce pozval, naj se referenduma udeležijo v čim večjem številu in zakon podprejo. Zakon bo namreč po njegovem prepričanju preprečil izkoriščanje študentskega dela in omogočil nove redne zaposlitve.

Podpredsednik SD Patrick Vlačič pa je povedal, da se je pri študentskem delu v zadnjih 20 letih nabralo veliko anomalij, ki jih zdaj zakon o malem delu odpravlja.

Podporo malemu delu so danes na novinarski konferenci vnovič izrazili tudi podmladki koalicijskih strank. Predsednik Mlade liberalne demokracije Borut Cink je povedal, da je sedanji sistem študentskega dela več kot prerasel svoje okvire in pomeni predvsem nelojalno konkurenco tako zaposlenim, kot tudi tistim, ki si zaposlitev iščejo.

Predsednik sveta Zares aktivih Dejan Radunić je pri predstavitvi nove delitve koncesijskih dajatev po zakonu o malem delu poudaril, da bo z zakonom dva odstotka več sredstev iz dajatev namenjenih za financiranju štipendij. Poleg tega bodo do državnih štipendij upravičeni vsi, katerih prihodek na družinskega člana ne presega 610 evrov neto.

Predsednik podmladka SD Marko Kastelic je ocenil, da je bila kampanja s strani Študentske organizacije Slovenije dokaj korektna, ob čemer izpostavlja, da je njihove interese zastopalo Gibanje za dostojno delo in socialno družbo. Oster je bil do dejanja Zveze svobodnih sindikatov, ki so po njegovem sramotna za sindikalno gibanje.

K zavrnitvi malega dela na referendumu so danes pozvali predsednik Slovenske demokratske mladine Andrej Čuš, predsednica ženskega odbora SDS Alenka Jeraj in predsednik kluba seniork in seniorjev SDS Mitja Ljubeljšek.

Čuš je ocenil, da je zakon nepotreben in bi se problematike visokošolskega izobraževanja ali brezposelnosti lahko lotili tudi drugače ali s spremembami sedanje zakonodaje. Študentsko delo sedaj predstavlja dobre tri odstotke trga dela, malo delo bo obsegalo 30 odstotkov. S tem se bo po besedah Čuša povečala konkurenca za prosta delovna mesta malih delavcev.

Po besedah Jerajeve bo zakon poslabšal socialni položaj žensk, kar kažejo izkušnje v Nemčiji in Avstriji. Male delavke niso upravičene do porodniškega dopusta niti do nadomestila v primeru bolezni otroka, zato se bodo po prepričanju Jerajeve še kasneje odločale za prvega otroka. Zakon ohranja "tudi vse elemente, ki so doslej povzročali delo na črno in omogočali zlorabe".

Ljubeljšek meni, da malo delo uvaja neko novo obliko mezdnega zaposlovanja, vlada ga upokojencem ponuja kot nadomestek za nenehno zniževanje pokojnin. Vlada upokojence na "prefinjen način sili, da delajo", ob tem pa se Ljubeljšek sprašuje, kako bo delala upokojenka, ki je bila vse življenje zaposlena v proizvodnji.

V Stranki mladih - zeleni Evrope se zavedajo, da so na trgu začasnega dela potrebne spremembe, vendar so proti zakonu o malem delu, ki po njihovem grobo posega v obstoječe delavske pravice, prinaša revščino in prelaga odgovornost za gospodarsko recesijo na socialno ogrožene skupine. V stranki menijo, da je malo delo neodgovoren korak v smeri rušenja sistema delavskih pravic, "ki bo, če ga ljudstvo ne zavrne, uzakonil kategorijo zaposlenih revežev".

Podporo zakonu o malem delu je danes na Gospodarski zbornici Slovenija po srečanju z ministrom za delo Ivanom Svetlikom izrazil predsednik Združenja Manager Dejan Turk. Poudaril pa je, da bo malo delo delovalo v korist konkurenčnosti in večjega števila zaposlitev le, če bodo zakon spremljale spremembe delovnopravne zakonodaje. Te morajo zagotoviti večjo prožnost pri zaposlovanju in odpuščanju.

Svetlik je danes v neposrednem prenosu na spletnem portalu nabolje.si odgovarjal na vprašanja državljanov, povezana z malim delom.