c S

Ta teden sestanki o rešitvah zapleta s podizvajalci pri gradnji avtocest

05.04.2011 15:33 Ljubljana, 05. aprila (STA) - V osnovi ni pravično, da je podizvajalec neko delo opravil, zanj ni bil plačan, zdaj pa je prepuščen sam sebi, je zgodbo podizvajalcev pri gradnji avtocest, ki jih Dars ne more poplačati, ker da je njihovo delo že plačal glavnim izvajalcem, komentiral prometni minister Patrick Vlačič. Kot pravi, bodo skušali zaplet razrešiti na sestankih ta teden.

"Država oz. ministrstvo za finance je povedalo svoje stališče glede plačevanja podizvajalcev. Naj še enkrat povem, da dva primera nista enaka, da je treba vsak primer, vsakega podizvajalca pogledati posebej, da je treba pogledati, ali so bili morebiti kakšni finančni tokovi ali kakšne druge kompenzacije med podizvajalcem in izvajalcem," je na današnjem informativnem pogovoru SD z novinarji v državnem zboru dejal Vlačič.

Dodal je, da garancije nikoli niso enake. Pri tem je spomnil na garancijo, ki jo ima sam na mizi za primer mariborskega letališča. Prav vnovčitev te je kot primer dobre prakse na ponedeljkovem protestu podizvajalcev pred poslopjem Družbe za avtoceste v RS (Dars) izpostavil tudi predsednik Združenja izvajalcev zaključnih del v gradbeništvu Slovenije pri Gospodarski zbornici Slovenije Mirko Požar.

Ministrstvo za promet je namreč v začetku februarja prekinilo pogodbo z SCT, ki je izvajal gradbena dela v Mariboru, a so ta zastala, ob tem pa vnovčilo garancijo.

Kot je povedal minister, je ta garancija drugačna od tistih, ki jih ima v rokah Dars, "kjer gre za odpravo stvarnih napak in poplačilo podizvajalcev". "Problem je v tem, da je država dala svoje sporočilo - lastnik v osnovi meni, da je možno plačevati podizvajalce iz garancij, medtem ko Darsova uprava meni, da to ni mogoče," je dodal.

Po Vlačičevih besedah bo na to temo ta teden več sestankov, na katerih bodo skušali poiskati rešitev.

Podizvajalci so v ponedeljek protestirali pred poslopjem Darsa, pri čemer so od uprave družbe zahtevali plačilo za opravljena dela na podlagi bančne garancije. Po pojasnilih Požarja v tem primeru ne gre za dvojno plačilo, kot trdi Dars, saj bi bilo mogoče garancijo unovčiti v breme SCT.

Upravo Darsa je pozval, naj čim prej poplača podizvajalce ali pa naj ponudi svoj odstop. Dars ne spoštuje pogodb in zakonov, dela, za katera so pridobili kohezijska sredstva, pa niso zaključena, čeprav Dars pobira cestnino, je dejal.

"Uprava pričakuje, da bodo tako podizvajalci kot vsa slovenska javnost pripravljeni sprejeti argumente, na osnovi katerih se ne moremo odločiti in poplačati podizvajalcev, ker smo to delo že plačali glavnim izvajalcem," pa je v ponedeljek poudarila predsednica uprave Darsa Mateja Duhovnik in opozorila, da te argumente podpira tudi strokovno mnenje, ki ga je pripravila mariborska pravna fakulteta.