c S

Položaj romske skupnosti v Sloveniji se počasi, a vendarle izboljšuje

05.04.2011 15:33 Ljubljana, 05. aprila (STA) - Ob svetovnem dnevu Romov, 8. aprilu, je šolski minister Igor Lukšič poudaril, da se položaj romske skupnosti počasi, a vendarle izboljšuje. "Pozitivne premike opažamo v vzgoji in izobraževanju. Stvari se počasi premikajo, kar kaže tudi sobotna otvoritev vrtca v naselju Kerinov grm na Dolenjskem," je dejal na današnji novinarski konferenci.

"Slovenija si na vseh področjih družbenega življenja prizadeva za izboljšanje položaja pripadnikov romske skupnosti in za njihovo večjo vključenost v družbo," je poudaril minister za šolstvo in šport Igor Lukšič in dodal, da v okviru ministrstva potekata dva projekta, ki krepita vstop romskih otrok v šolski prostor.

Zahvaljujoč projektu Uspešno vključevanje Romov v vzgojo in izobraževanje - romski pomočnik, imamo po Lukšičevih besedah zdaj že 31 pomočnikov. Ti delajo v osnovnih šolah in skrbijo za povezavo med romskimi družinami in šolami ter pomagajo otrokom, da lažje sledijo pouku in se lažje vključijo v šolski proces.

Za drugi projekt Dvig socialnega in kulturnega kapitala v romskih naseljih, ki se je začel lani jeseni, Lukšič pravi, da že daje tudi dobre rezultate; vključuje predvsem intelektualce iz romskih vrst in nevladne organizacije oziroma vse, ki želijo na tem področju več narediti.

Ob dnevu Romov si minister, ki je tudi predsednik vladne komisije za zaščito romske skupnosti, želi, "da bi romska skupnost znotraj sebe našla več moči, da se vsi romski aktivisti vključijo v delo za krepitev romske skupnosti in da se manj ukvarjajo s prestižnim bojem med sabo". Želi si tudi pozitivnih premikov v občinah, ki na tem področju, kot je dejal, še malo spijo. Da bi zlasti tistim romskim naseljem, ki nimajo vode in elektrike, to čim prej priskrbele, je dodal.

Vodja projekta Dvig socialnega in kulturnega kapitala v romskih naseljih Miran Komac je povedal, da je v prvih šestih mesecih izvajanja omenjenega projekta nastalo nekaj, kar skromno imenujejo infrastruktura.

"Tu mislim na zgradbe oz. objekte, v katerih poteka učna pomoč in različne delavnice. Med njimi so tudi vrtci, navaja Komac in dodaja, da bi bilo morda treba te prostore nadgraditi tudi s pisarnami centrov za socialno delo in za romskega svetnika, da bi se ta naselja počasi oblikovala v vasi, podobne naseljem večinskega naroda.

Temeljni cilj projekta je namreč ustvarjanje pogojev za preseganje začaranega kroga družbene izključenosti pripadnikov romske skupnosti, iz katerega je mogoče izstopiti le z ustreznim dvigom socialnega in kulturnega kapitala v okoljih, kjer živijo pripadniki te skupnosti.

Po novinarski konferenci je na ministrstvu za šolstvo in šport potekal tudi sprejem v počastitev svetovnega dneva Romov.