c S

Sodišče bo predvidoma razglasilo sodbo Erjavcu in Gutmanu v zadevi Patria

04.04.2011 07:55 Ljubljana, 04. aprila (STA) - Ljubljansko okrajno sodišče bo danes predvidoma razglasilo sodbo v sojenju zoper nekdanjega obrambnega ministra Karla Erjavca in nekdanjega načelnika Generalštaba Slovenske vojske Albina Gutmana v zadevi Patria. Sodba bo predvidoma razglašena ob 14.30, tako sodba kot obrazložitev pa bosta po napovedih odvetnikov javni.

Po zadnji obravnavi minuli teden je Erjavec povedal, da je v sklepni besedi razložil, da "tožilstvo zlorablja svoje pristojnosti". Na vprašanje, ali pričakuje, da ga bodo v ponedeljek oprostili, pa je dejal, da mu je vseeno in da bo na končni instanci v vsakem primeru dokazal svojo nedolžnost.

Tožilka Branka Zobec Hrastar po obravnavi kot običajno ni dajala izjav. Je pa Erjavčev odvetnik Luka Podjed med drugim pojasnil, da tožilka v sklepnem govoru ni predstavila novih dokazov.

Tožilstvo Erjavcu in Gutmanu sicer očita nevestno delo v službi pri nakupu finskih oklepnikov, saj naj bi povzročila vsaj za 16,8 milijona evrov škode, zlasti z naročilom 25 neopremljenih osemkolesnih oklepnikov. Obramba vseskozi vztraja, da sta Erjavec in Gutman nedolžna, saj da škoda ni nastala in da tudi ni izkazana v proračunu. Nekdanji obrambni minister je sojenje že večkrat označil za politični proces.

Sojenje se je začelo novembra lani. Po uvodnem branju obtožnega predloga in zagovorih se je v januarju nadaljevalo s pričanjem obrambne ministrice Ljubice Jelušič in načelnika Generalštaba Slovenske vojske Alojza Šteinerja, krovna priča tožilstva pa je bil izvedenec obrambne stroke Erik Kopač.