c S

Sodišče do petka o zahtevi tožilstva za pregled telefonskih klicev na dan smrti Baričeviča

01.04.2011 08:22 Ljubljana, 31. marca (STA) - Okrožno sodišče v Ljubljani mora do petka odločiti o predlogu tožilstva za izdajo odredbe za pregled telefonskih klicev dveh oseb, opravljenih na dan smrti zdravnika Saše Baričeviča. Pristojna sodnica bo o predlogu, ki ga je sodišče prejelo v sredo, odločila v zakonskem roku 48 ur, so za STA pojasnili na ljubljanskem okrožnem sodišču.

Preiskovalna sodnica Marjana Tupy naj bi sicer po poročanju portala Zurnal24, ki se sklicuje na neuradne informacije, ugodila tožilcem in odredila pregled telefonskih pogovorov dveh oseb.

Po poročanju POP TV pa naj bi bila ena od dveh oseb, za katero je bila izdana odredba za pregled telefonskih klicev, nekdanji novinar Slovenskih novic Mitja Lomovšek, ki je sedaj sodelavec spletnega portala Požareport. Lomovšek je za POP TV potrdil, da je odredbo prejel, vendar pa jo je prejel anonimno in ne od tožilstva.

Kot je pojasnil, se je na tožilskem dokumentu znašel, ker se je preko osebe, katere identitete ne želi razkriti, dogovarjal o pridobitvi dokazov zoper Senico, ki naj bi jih imeli nekateri policisti. Neimenovana oseba sicer po Lomovškovih besedah nima neposrednih dokazov, da bi bil Senica na dan Baričevičeve smrtni na Oražmovi.

Iz Odvetniške pisarne Miro Senica in odvetniki pa so sporočili, da Senica javno daje tožilstvu in drugim organom soglasje za pregled vseh njegovih telefonskih zvez na dan smrti Saše Baričeviča.

To pomeni, da odvetnik pristojnim institucijam javno dovoljuje, da pregledajo vse njegove telefonske klice, vsa sms-sporočila in vse podatke baznih postaj, s katerimi lahko natančno določijo, kje se je Senica zadrževal na dan Baričevičeve smrti. S tem želi Senica dokončno ovreči vse dvome, so še zapisali.

V soboto, 2. aprila, se izteče 14-mesečni zakonski rok, do katerega so mobilni operaterji dolžni hraniti podatke o opravljenih telefonskih klicih v njihovem omrežju na dan smrti zdravnika Saše Baričeviča.

Poslanec SDS Vinko Gorenak je na predsednika vrhovnega sodišča naslovil javni poziv, naj ukrene "vse potrebno, da bo sodišče v tej zadevi odločilo čim prej, vsekakor pa pred 2. 4. 2011".

Poslanec izpostavlja poročanje medijev, da je državna tožilka Dragica Kotnik že 23. marca na sodišče prvič poslala predlog za izdajo odredbe za pregled telefonskih klicev dveh oseb, "kar naj bi pomagalo pojasniti, kaj se je tistega dne v resnici dogajalo znotraj hiše na Oražnovi ulici v Ljubljani", a je sodnica dva dni za tem predlog tožilstva "gladko zavrnila".

"Verjamem, da je imela državna tožilka dovolj razlogov za takšno odločitev, saj naj bi predlog spisala kar na sedmih straneh. V njem naj bi med drugim navedla tudi na novo odkrite okoliščine, kot so sledovi krvi, ki do sedaj še niso bili identificirani, prav tako pa naj bi o sumljivih okoliščinah tega dejanja pričali še dve priči," še piše Gorenak.

Po poročanju nekaterih medijev naj bi bila v času, ko so psi svojega lastnika Baričeviča napadli in hudo poškodovali, na kraju dogodka še ena oseba.

V SLS pa premiera Boruta Pahorja pozivajo, naj s svojim ministrskim zborom in resornimi ministri ter avtoriteto svoje funkcije še danes ukrepa po svojih pristojnostih in prepreči izbris podatkov o elektronskih komunikacijah z dne tragedije, ki bi lahko pomagali k razjasnitvi okoliščin afere bulmastifi.

Na vprašanje STA, ali ta poziv pomeni pritisk na delo tožilstva, pa je Pahor na novinarski konferenci odgovoril, da se odgovor skriva v samem vprašanju.