c S

Tajno gradivo nekdanje SDV bo v nekaj tednih preseljeno v običajne skladiščne prostore

01.04.2011 08:22 Ljubljana, 31. marca (STA) - Gradiva nekdanje SDV, ki je v času prejšnje vlade bilo določeno kot tajno, Arhiv RS ne more preseliti v običajne skladiščne prostore, saj ti niso primerno varovani za hrambo gradiva z oznako tajno. Ustrezno varnostno območje bo vzpostavljeno v nekaj tednih, so v odgovor na poslansko vprašanje poslanca SDS Zvoneta Černača zapisali na vladi.

Ko bo vzpostavljeno ustrezno varnostno območje, bo gradivo nekdanje Službe državne varnosti (SDV), ki je bilo v času prejšnje vlade določeno kot tajno, preseljeno v Arhiv RS. Vlada Černaču pojasnjuje, da je Arhiv RS del tega gradiva agenciji izročil v vpogled 19. oktobra lansko leto, agencija pa ga je vrnila 5. novembra. Zadevno gradivo v navedenem obdobju ni bilo prestavljeno nikamor zunaj Sove, pač pa po vpogledu vrnjeno Arhivu RS.

Vlada tudi odgovarja, da uslužbenci izročitelja, torej Sove, ne opravljajo strokovnih arhivskih del v zvezi s prevzetim gradivom nekdanje SDV. Strokovno znanje s področja arhivistike je domena arhivskih strokovnih delavcev Arhiva RS.

Vlada še pojasnjuje, da arhivska komisija o omejitvi dostopa do gradiva odloča v primeru, če se uporabniku zavrne dostop do gradiva, ker naj bi slednje vsebovalo občutljive osebne podatke, ki so bili pridobljeni s kršenjem človekovih pravic in temeljnih svoboščin ter se nanaša na osebe, ki niso bile nosilke javnih funkcij.