c S

Križanič: Država poskrbela za uspešno dokapitalizacijo NLB

31.03.2011 15:26 Ljubljana, 31. marca (STA) - Država je poskrbela, da je dokapitalizacija Nove Ljubljanske banke (NLB) uspela, ko se bo poslovanje banke izboljšalo, pa namerava presežne delnice prodati. Finančni minister Franc Križanič pričakuje, da bodo pri tem davkoplačevalci zabeležili ugodne kapitalske donose.

"Kot največji lastnik smo poskrbeli, da je dokapitalizacija v celoti uspela," je na novinarski konferenci po seji vlade povedal Križanič. Postopek dokapitalizacije NLB v višini 250 milijonov evrov se je iztekel v sredo, pri čemer je država vplačala za dobrih 243 milijonov evrov delnic.

S tem se povečuje lastniški delež države, ki je doslej imela v lasti 33,10 odstotka delnic NLB. A Križanič pričakuje, da le začasno: ko se bo poslovanje banke izboljšalo, namerava namreč država ustrezni presežek s precejšnjim donosom prodati.

"Zanimanje za nakup novih delnic NLB je obstajalo tudi med ostalimi lastniki, vendar manjše," je ugotovil Križanič. Kot je dodal, je v dokapitalizaciji sodelovalo več subjektov, vsak pa je ščitil svoje interese.

KBC kot 30,57-odstotna lastnica denimo ni v celoti izkoristila predkupne pravice do vpisa novih delnic in je v okviru dokapitalizacije vplačala le nekaj manj kot 4,95 milijona evrov.