c S

V drugem krogu dokapitalizacije NLB prodali vse razpoložljive delnice

31.03.2011 09:53 Ljubljana, 31. marca (STA) - V drugem krogu dokapitalizacije Nove Ljubljanske banke (NLB) so vlagatelji vpisali in vplačali 1.386.577 delnic, kar pomeni, da so bile vpisane in vplačane vse razpoložljive delnice za drugi krog prodaje. V banki ocenjujejo, da je bila prodaja delnic uspešna, so sporočili prek spletnih strani Ljubljanske borze.

V sredo se je končal drugi krog dokapitalizacije največje slovenske banke, v okviru katerega so bile vse nevpisane delnice iz prvega kroga na voljo domačim in tujim vlagateljem. S tem se je končala prodaja novih delnic NLB, ki želi za okrepitev kapitalske trdnosti zbrati 250 milijonov evrov.

V prvem krogu prodaje so delnice ponudili obstoječim delničarjem banke, ki so bili na dan izdaje odločbe Agencije za trg vrednostnih papirjev o potrditvi prospekta vpisani v delniško knjigo, v drugem krogu prodaje pa so delnice, ki niso bile vpisane in vplačane v prvem krogu, ponudili vsem vlagateljem.

Obstoječi delničarji so v prvem krogu vpisali in vplačali 768.596 delnic, vlagatelji v drugem krogu prodaje pa 1.386.577 delnic. Ker so bile v drugem krogu prodaje vpisane in vplačane vse razpoložljive delnice, bodo posameznemu vpisniku iz drugega kroga dodelili toliko novih delnic, kot jih je vpisal in v celoti vplačal.

Predmet ponudbe je bilo v okviru dokapitalizacije NLB, ki je potekala od 7. do 30. marca, 2.155.173 delnic. Delnice je v obeh krogih prodaje vpisalo in vplačalo skupaj 52 vlagateljev, v NLB pa ocenjujejo, da je bila prodaja uspešna.

Država, ki ima v lasti 33,10 odstotka delnic banke, je v prvem krogu vpisala za 82,7 milijona evrov novih delnic, belgijska KBC kot 30,57-odstotna lastnica pa nekaj manj kot 4,95 milijona evrov. V drugem krogu je država vplačala delnice v skupnem znesku nekaj nad 160,6 milijona evrov, tako da je banko skupaj dokapitalizirala z dobrimi 243 milijoni evrov.