c S

Zalar: Sodstvo na Goriškem je v dobri kondiciji

30.03.2011 13:51 Nova Gorica, 30. marca (STA) - Sodstvo na Goriškem je v dobri kondiciji, državljani pa lahko v prihodnje pričakujejo še hitrejše sodno varstvo, je na novinarski konferenci po sestanku s predstavniki tamkajšnjih sodišč povedal minister za pravosodje Aleš Zalar. Med problemi je izpostavil preobremenjenost oddelka delovnega sodišča v Kopru, ki je "na meji obvladljivosti".

Statistični rezultati dela sodstva na Goriškem bi sicer lahko bili še bolj spodbudni, če se posledice finančne in gospodarske krize ne bi kazale tudi na številu postopkov na sodiščih, je dodal minister.

Kot eno od rešitev je Zalar poudaril zadnjo spremembo zakona o sodiščih, ki daje več fleksibilnosti, saj manj obremenjenim sodiščem omogoča, da pomagajo bolj obremenjenim. Kot primer tovrstne pomoči je izpostavil okrajno sodišče v Idriji.

Obenem pa je minister zopet omenil, da bi morali, zlasti pri gospodarskih sporih, še bolj spodbujati alternativne sodne postopke, npr. mediacijo.

V zvezi s preobremenjenostjo oddelka delovnega sodišča je Zalar napovedal, da bo ministrstvo podprlo predlog, da novogoriški oddelek dobi kadrovsko okrepitev.

Vodja zunanjega oddelka upravnega sodišča v Novi Gorici Igor Lučovnik je postregel s podatkom, da so povprečno reševanje zadev spravili na leto dni, še v tem letu pa naj bi trajanje zadev spravili na osem do devet mesecev. Zalar pa je ob tem poudaril, da ministrstvo spodbuja sodišča k objavi pričakovanega časa za reševanje posameznih vrst zadev, saj je ta podatek za stranke zelo pomemben.

Zalar se je dotaknil tudi problematike prostorske stiske zaporov v Solkanu, o čemer se bo, kot je napovedal, posebej sestal z novogoriškim županom Matejem Arčonom. Sedanji prostori zapora so neprimerni iz več razlogov, vendar so pri reševanju tega problema na ministrstvu omejeni s proračunom. Minister je pojasnil, da bodo morali iskati nove pristope, pri čemer ni izključil možnosti javno-zasebnega partnerstva.

Direktor Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij Dušan Valentinčič je poudaril, da solkanski zapor deluje na meji polne zasedenosti, da pa je razmišljanje o zaprtju Solkana in morebitni selitvi v Koper v tem trenutku "neresno". Predsednica novogoriškega okrožnega sodišča Darinka Kogoj pa je izpostavila, da bi selitev priporov v Koper pomenila tudi precejšnje povečanje stroškov.