c S

Skupnost občin Slovenije proti nezdružljivosti funkcije poslanca in župana

30.03.2011 07:52 Ljubljana, 29. marca (STA) - Za vodstvo Skupnosti občin Slovenije (SOS) ter župane, ki hkrati opravljajo poslansko funkcijo, je predlagana uveljavitev nezdružljivosti obeh funkcij nesprejemljiva. Po njihovem mnenju z dvojno funkcijo omogočajo, "da se v državi, ki teži k očitni centralizaciji, sliši tudi lokalni glas", so sporočili iz SOS.

Na predlog predsednika SOS in mariborskega župana Franca Kanglerja se je v državnem zboru sestalo vodstvo omenjene skupnosti ter župani, ki hkrati opravljajo poslansko funkcijo. Sestanek je bil sklican zaradi "ponovnih intenc zakonodajnega telesa, da uveljavi nezdružljivost funkcije poslanca in župana", so zapisali v sporočilu za javnost.

Po mnenju navzočih na sestanku je lokalna samouprava v zadnjih nekaj letih zanemarjena. Mnoge sistemske rešitve na tem področju so se izkazale kot problematične, zato je vprašanje nezdružljivosti funkcij v sistemskem smislu za vodstvo SOS in zbrane župane manj pomembno kot ureditev lokalne samouprave.

V luči dejstva, da občine na državni ravni nimajo ustreznega organa za uveljavljanje svojih interesov, da vedno pogosteje izgubljajo komunikacijske kanale z državo in da se jim ožijo prostori usklajevanja in uresničevanja interesov lokalne ravni, je funkcija župana, ki je hkrati tudi poslanec, izjemnega pomena, dodajajo v sporočilu.

Razprave o dvojnih funkcijah zato razumejo v korist povsem drugih namenov. Bodisi zato, da se preusmeri pozornost z resničnih težav lokalne samouprave, ali pa zato, ker so "župani v dvojni vlogi pač tisti, ki o zadevah pomembnih za lokalno raven največ vedo."

Zbrani na sestanku so tako ocenili namero zakonodajnega telesa, da uveljavi nezdružljivost funkcije poslanca in župana, za nesprejemljivo in obenem opozorili, da takšne pobude "dodatno delijo že tako razdeljeno delovanje in komuniciranje med državo in lokalnimi skupnostmi".

Župani, ki so hkrati poslanci, zaradi svojega delovanja na lokalnih ravneh po mnenju zbranih vedo marsikaj o lokalni samoupravi in delovanju države nasploh. S svojo dvojno funkcijo pa omogočajo, da "se v državi, ki teži k očitni centralizaciji sliši tudi lokalni glas, ki bi brez njih bil mnogokrat brez svojega zastopnika", so še sporočili iz SOS.