c S

Jelušičeva dvomi v uspeh morebitne tožbe za ničnost pogodbe s Patrio

25.03.2011 14:23 Ljubljana, 25. marca (STA) - Posel s Patrio bi zaradi odškodninskih tožb lahko na koncu bil vreden blizu milijarde evrov, je dejala ministrica za obrambo Ljubica Jelušič ob robu slovesnosti pred odhodom 15. slovenskega kontingenta v Afganistan. Kot je dejala, na ministrstvu ne razpolagajo z dokumenti, s katerimi bi lahko trdili, da bo tožba o ničnosti uspešna.

V primeru oprostilne sodbe glede pogodbe s Patrio bi bili pred dejstvom, da je treba prevzeti vseh 135 vozil, vključno s tistimi, ki niso opremljena, je razložila. Ob tem je dodala, da ima podjetje, ki na razpisu ni bilo izbrano, torej Sistemska tehnika, v tem trenutku vloženi še dve tožbi. V enem primeru gre za odškodninsko tožbo v višini 518 milijonov evrov, v drugi, prav tako odškodninski tožbi, pa za 5,6 milijona evrov. Če bi te odškodnine sešteli s še pričakovanimi odškodninami, se po njenih besedah znesek približa milijardi evrov.

Kot je poudarila, ministrstvo za obrambo nima dokumentov za trdnost argumentov za tožbo. Morda ima kdo drug takšne dokumente, je dejala. Glede četrtkove soglasne odločitve na vladi, da se pripravi tožba, je ministrica pojasnila, da niso vsi ministri dolžni poznati zadevo tako podrobno kot ona, zato so njihove odločitve bolj odvisne od prepričljivosti "tistih, ki nastopajo".

Sama ne dvomi, da bo pravobranilstvo sposobno zbrati ustrezne argumente za utemeljenost tožbe, vendar je ob tem opozorila, da pravobranilstvo ni uspelo dovolj argumentov zbrati niti za to, da bi sodišče ugodilo zahtevi vlade po začasni odredbi. Hkrati je poudarila, da vlada še ne gre v tožbo, temveč je bila soglasna le, da se pripravi besedilo tožbe. O vložitvi tožbe pa se bodo opredeljevali glede na njeno vsebino, je dejala.