c S

Upor ZSSS malemu delu v zameno za podporo študentov pri nasprotovanju pokojninski reformi

24.03.2011 13:00 Ljubljana, 24. marca (STA) - Malo delo bo privedlo do novih zaposlitev, saj bo zaradi omejitev delodajalec primoran študenta po izgubi statusa redno zaposliti, menijo v Mladem forumu SD. Nasprotovanje sindikatov malemu delu po besedah predsednika podmladka SD Marka Kastelica izhaja iz taktiziranja in pričakovanja zavezništva študentov pri nasprotovanju pokojninski reformi.

Ravnanje Zveze svobodnih sindikatov je "sramotno za sindikalno gibanje", saj "izkoriščajo lastne interese, ustrahujejo ljudi in zlorabljajo položaj žensk v naši družbi", je na današnji novinarski konferenci na sedežu SD dejal Kastelic.

V Mladem forumu so zgroženi, da so sindikalni voditelji pripravljeni "za ceno lastnega obstoja in nasprotovanja vladi Boruta Pahorja popolnoma pozabiti na svoje članstvo in zanemariti položaj slovenskega delavstva".

V teh ravnanjih sindikati po besedah Kastelica spominjajo na študentske funkcionarje. Podmladek je prepričan, da bodo študenti in sindikati prav tako tesno kot pri nasprotovanju malemu delu sodelovali tudi pri nasprotovanju pokojninski reformi. Iskanje zavezništva pri študentih je, tako Kastelic, tudi glavni razlog za to, da sindikati nasprotujejo malemu delu.

Podmladek je prepričan, da bo z malim delom prišlo do več rednega zaposlovanja, saj bo zaradi omejitev delodajalec primoran študenta po izgubi statusa redno zaposliti. Javni sektor sicer na novo ne bo zaposloval, podobne napovedi so prišle iz Gospodarske zbornice Slovenije (GZS). Toda stališče GZS je po ocenah Kastelica irelevantno, ker gre za veliko političnega taktiziranja.

Vnovič je izpostavil, da malo delo prinaša več pravic, zlasti študentom.