c S

Vlada naj bi danes razpravljala o možnosti neposredne tožbe za ničnost pogodbe s Patrio

24.03.2011 07:57 Ljubljana, 24. marca (STA) - Vlada naj bi danes na seji razpravljala o možnosti neposredne tožbe za ničnost pogodbe s Patrio. Sodišče naj bi namreč ugotovilo, da ima vlada veliko možnosti za uspeh, kljub temu da je v sredo zavrnilo izdajo začasne odredbe o pogodbi s Patrio. Vlada naj se na omenjeno odločitev sodišča tudi ne bi pritožila.

Predlog za začasno odredbo naj bi vlada vložila, ker je želela pri sodišču preveriti, ali ima v roki dovolj pravnih argumentov za tožbo za ničnost pogodbe s Patrio. Sodišče naj bi kljub temu, da je predlog za začasno odredbo zavrnilo, ugotovilo, da je takih argumentov dovolj. Vladi naj bi "med vrsticami" priporočilo, naj neposredno vloži tožbo za ničnost pogodbe, saj da ima veliko možnosti za uspeh.

Okrožno sodišče v Ljubljani je sicer v sredo sklenilo, da se predlog države za izdajo začasne odredbe o izvrševanju pogodbe s Patrio zavrne. Kot so zapisali na omenjenem sodišču, je sodišče v postopku ugotovilo, da pogoji za izdajo predlagane začasne odredbe niso bili podani. Odločitev sodišča še ni pravnomočna.

Za uveljavljanje ničnosti pogodbe s Patrio se sicer zavzemajo zlasti v Zares in LDS, medtem ko ministrica za obrambo Ljubica Jelušič vztraja pri reprogramiranju pogodbe. Pogajanja s Patrio o spremembi pogodbe zagovarja tudi nekdanji obrambni minister Karl Erjavec, ki je pogodbo o nakupu oklepnikov podpisal.