c S

Sodišče zavrnilo izdajo začasne odredbe o pogodbi s Patrio

24.03.2011 07:50 Ljubljana, 23. marca (STA) - Okrožno sodišče v Ljubljani je sklenilo, da se predlog upnice Republike Slovenije za izdajo začasne odredbe o izvrševanju pogodbe s Patrio zavrne, so za STA potrdili na omenjenem sodišču. Kot so zapisali, je sodišče v postopku ugotovilo, da pogoji za izdajo predlagane začasne odredbe niso bili podani. Odločitev sodišča še ni pravnomočna.

Na Okrožnem sodišču v Ljubljani so še pojasnili, da je sodišče takšno odločitev sprejelo 15. marca. Informacijo so potrdili tudi na Državnem pravobranilstvu RS, kjer pa dodajajo, da ta odločitev sodišča še ni pravnomočna. Zato tudi niso predstavili podrobnejših informacij o tem.

V začetku meseca je vlada sklenila državnemu pravobranilstvu naložiti, naj vloži predlog za izdajo začasne odredbe v zvezi z izvrševanjem pogodbe o nakupu osemkolesnikov Patria. Neuradno naj bi pravobranilstvo sodišču predlagalo, naj z začasno odredbo zamrzne izvajanje pogodbe. O podrobnostih namreč na vladi niso želeli govoriti, saj je gradivo, ki je podlaga za odločitev vlade v tej zadevi, zaupne narave.

Pravnik Rajko Pirnat je za STA opozoril, da je težko razpravljati o tem, ker niso znane podrobnosti o predlogu vlade. "Začasno odredbo se zavrne zato, ker očitno ni podlage, ali pa ker ni izkazan nastanek nepopravljive škode," je povedal.

O konkretnem vladnem predlogu bo odločitev sodišča, ko bo pravnomočna, tudi dokončna. Takrat te iste začasne odredbe država ne bo mogla vložiti ponovno, razen če se okoliščine ne spremenijo, je pojasnil Pirnat.

Na vprašanje, ali je sodišče torej prepovedalo državi uveljavljanje ničnosti, pa je odvrnil, da ne. Sodišče je le reklo, da ni podlage za začasno odredbo in da je pogodbo treba izvrševati. Če bo država zoper pogodbo sprožila še kakšno drugo sredstvo, bo sodišče o tem presojalo takrat.

Pirnat je poudaril, da bo v tem primeru "z ničnostjo težko". Celo če se izkaže, da je kdo storil kaznivo dejanje, to po njegovih besedah še ne pomeni avtomatično ničnosti. "Pa se tudi to še ni zgodilo," je še povedal.

Nekdanji obrambni minister in predsednik DeSUS Karl Erjavec pa je v odzivu na odločitev sodišča za STA pojasnil, da je takšno odločitev pričakoval, "saj je bila pogodba sklenjena v skladu s predpisi". "Čeprav je že peto leto od sklenitve pogodbe, do danes nobeno sodišče ni ugotovilo korupcije, kar bi lahko bil razlog za prekinitev pogodbe," je zapisal.

Za Erjavca je pomembno, da se je vlada odločila, da naj o morebitni prekinitvi pogodbe odloči sodišče in ne politika. "Če bi se politika odločila za prekinitev pogodbe brez pravih argumentov, bi bilo to neodgovorno, ker bi kasneje morali plačati Patrii visoko odškodnino," je opozoril. Nekdanji obrambni minister vztraja, da bi se morala vlada glede na finančno situacijo pogajati s Patrio za zmanjšanje števila oklepnikov.