c S

Sodišče naj bi zavrnilo vlado v zvezi s Patrio

23.03.2011 14:27 Ljubljana, 23. marca (STA) - Ljubljansko okrožno sodišče naj bi zavrnilo izdajo regulacijske začasne odredbe o izvrševanju pogodbe s Patrio, je poročal Radio Slovenija. Sodišče naj bi se po neuradnih podatkih tako odločilo, saj naj za tak ukrep ne bi bili izpolnjeni pogoji, predlog pa naj bi torej bil neutemeljen.

V začetku meseca je vlada sklenila državnemu pravobranilstvu naložiti, naj vloži predlog za izdajo začasne odredbe v zvezi z izvrševanjem pogodbe o nakupu osemkolesnikov patria.

Neuradno naj bi pravobranilstvo sodišču predlagalo, naj z začasno odredbo zamrzne izvajanje pogodbe. O podrobnostih namreč na vladi niso želeli govoriti, saj je gradivo, ki je podlaga za odločitev vlade v tej zadevi, zaupne narave.

Nekdanji obrambni minister in predsednik DeSUS Karl Erjavec je takrat pojasnil, da protikorupcijska klavzula v pogodbi s finsko Patrio določa, da je pogodbo mogoče prekiniti le, če je dokazana korupcija s pravnomočno sodbo. Sodbe v zvezi s tem pa ni, zato bi bilo po njegovem mnenju neodgovorno prekiniti pogodbo, saj bi pozneje plačevali odškodnine. Erjavec je prepričan, da bi bila za Slovenijo edina prava rešitev reprogramiranje pogodbe s finsko Patrio.