c S

Kosorjeva ne bo dopustila, da bi pogodbo z EU podpisala morebitna vlada SDP

23.03.2011 13:07 Zagreb, 23. marca (STA) - Hrvaška premierka Jadranka Kosor ne bo dopustila, da bi se pod pristopno pogodbo z EU podpisala morebitna vlada socialdemokratov (SDP), danes poroča Jutarnji list. Pojasnjuje, da vlada prav zaradi tega vztraja pri razpisu parlamentarnih volitev šele po referendumu o vstopu Hrvaške v EU.

Jutarnji list nadaljuje, da vodstvo vladajoče Hrvaške demokratske skupnosti (HDZ) meni, da ima stranka moralno pravico, da sklene pogajanja in podpiše pristopno pogodbo glede na to, da so na svojih hrbtih nosili največje breme pogajanj.

Časnik dodaja, da ni več dvoma, da bodo parlamentarne volitve na Hrvaškem konec oktobra, če bodo pogajanja z EU sklenili junija, pogodbo pa podpisali septembra.

Težava bo, če bodo pogajanja zaključena konec septembra, pogodbo pa bodo podpisali konec decembra. V tem primeru je očitno, da volitev ne bo pred začetkom prihodnjega leta, napoveduje hrvaški časnik. S tem scenarijem se ne strinjajo koalicijski partnerji Kosorjeve, ki pa jih je pomirila z obljubo, da bodo v tem primeru volitve na Hrvaškem konec novembra.

"A tem primeru se lahko zgodi, da bo Kosorjeva sklenila pogajanja, pogodbo pa bo podpisal predsednik SDP Zoran Milanović. Tega, kot zatrjujejo v HDZ, pa nikoli ne bodo sprejeli," poudarja časnik.

Vprašanje datuma parlamentarnih volitev je tako veliko bolj zapleteno, kot želijo priznati v vladajoči koaliciji. Prestavljanje datuma v hudi gospodarski krizi, ki zahteva takojšnje pomembne ukrepe, pa bo zaostrilo odnose s koalicijo in dodatno razjarilo državljane, ki že več tednov na protestih zahtevajo odstop vlade, še piše Jutarnji list.

Tudi Novi list danes poroča, da so v HDZ prepričani, da je referendum o vstopu v EU treba izpeljati pred parlamentarnimi volitvami. Časnik je tudi povzel Milanovićevo izjavo, češ da vladajoča stranka gleda zgolj na svoj in ne nacionalni interes, saj opozicija ne ogroža sklenitve pogajanj z EU.

Novi list danes tudi poroča, da je podpredsednik sabora Vladimir Šeks glavni koordinator za zapiranje poglavja o pravosodju.

Reški časnik dodaja, da je Kosorjeva veterana HDZ Šeksa imenovala za trenutno najpomembnejše delo v državi. Podpredsednik sabora in HDZ bo koordinator spremljanja akcijskega načrta za sklenitev pogajanj glede najbolj občutljivega poglavja, poglavja o pravosodju, če želi Hrvaška pogajanja z EU skleniti junija.