c S

Nekdanji izraelski predsednik Kacav obsojen na sedem let zapora

22.03.2011 10:09 Tel Aviv, 22. marca (STA) - Sodišče v Tel Avivu je nekdanjega izraelskega predsednika Mošeja Kacava zaradi posilstva in spolnega nadlegovanja uslužbenk obsodilo na sedemletno zaporno kazen in dve leti pogojno. Kacavu je sodišče naložilo tudi plačilo odškodnine v višini 100.000 šekelov (19.661 evrov), poročajo tuje tiskovne agencije.

Sodišče je odločitev sprejelo tri mesece po tem, ko so Kacava spoznali krivega očitanih mu obtožb. Odločitve sodniki niso sprejeli soglasno, saj je bil eden od treh sodnikov proti.

Kacav je ves čas vztrajal, da je nedolžen in da gre za politično gonjo proti njemu.

Afera je izbruhnila julija 2006, ko se je v javnosti pojavila novica, da se je Kacav obrnil na tožilstvo, ker naj bi ga izsiljevala nekdanja uslužbenka. Ta je Kacavu očitala spolno nadlegovanje. Afera se je nato kmalu spreobrnila v obtožbe na račun Kacava, ki je prav zaradi tega odstopil kot minister in predsednik.

Štiri leta kasneje in po obtožbah desetih žensk ter Kacavovih protiobtožbah, je bil nekdanji predsednik spoznan krivega posilstva in spolnega nadlegovanja.

Ob objavi izreka kazni je Kacav danes po poročanju ameriške tiskovne agencije AP planil v jok in zaklical sodnikom: "Naredili ste napako. Vse je laž! Dekleta vedo, da je laž!"