c S

Zorana Thalerja lahko nadomesti Andrej Horvat

21.03.2011 14:45 Ljubljana, 21. marca (STA) - Po tem, ko je Zoran Thaler podal svoj odstop z mesta evropskega poslanca, ga lahko na tem mestu nadomesti tisti, ki bi bil na zadnjih volitvah v evropski parlament izvoljen, če Thaler ne bi bil, pojasnjuje tajnik Državne volilne komisije Marko Golobič. Naslednji na kandidatni listi SD je bil Andrej Horvat.

Postopek sicer ureja zakon o volitvah poslancev iz Republike Slovenije v evropski parlament. Kot pravi Marko Golobič, bo moral predsednik DZ Pavel Gantar o odstopu Thalerja sedaj obvestiti predsednika Evropskega parlamenta, nato pa pozvati Državno volilno komisijo naj sporoči, kdo ga bo nadomestil. Državni zbor bo nato razglasil izvolitev novega evroposlanca, dodaja Golobič.

Horvat, ki je državni sekretar v kabinetu predsednika vlade, zaenkrat ne daje konkretnih izjav. Želi namreč, da bi se o tem, kdo iz vrst SD bo Thalerja nadomestil v Evropskem parlamentu, najprej pogovorili v stranki. "Na listi nas je več in ni nujno, da grem v Bruselj jaz," je dejal za STA. "Odločitev bi rad prepustil stranki," je dodal.

Na zadnjih evropskih volitvah je SD dobila dva sedeža v Evropskem parlamentu, zasedla pa sta ju Zoran Thaler in Tanja Fajon, in sicer s preferenčnimi glasovi. Naslednji na kandidatni listi SD je bil Andrej Horvat. Več preferenčnih glasov (4542) je sicer dobil Lev Kreft, a bi jih moral zbrati dobrih 6000, da bi se ti upoštevali pri rezultatu.

Za Horvatom je bila naslednja na listi Mojca Kleva, za njo pa Kreft.

Andrej Horvat je državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Boruta Pahorja, trenutno pa tudi njega preiskuje protikorupcijska komisija zaradi očitkov, da je kot vodja projektne pisarne v Pomurju pri razpisih ravnal klientelistično in koruptivno. Andreju Horvatu je ministrica za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Duša Trobec Bučan 2. marca preklicala pooblastilo za vodenje Projektne pisarne Vlade RS v Pomurski regiji.