c S

V ponedeljek štiri ministrska zasedanja EU; glavne teme Libija, Japonska in evro

21.03.2011 07:45 Bruselj, 20. marca (STA) - V Bruslju bodo v ponedeljek štiri ministrska zasedanja EU, od tega dve izredni. Zunanji ministri bodo razpravljali o Libiji, Japonski in BiH. Poleg tega bodo o posledicah katastrofe na Japonskem na izrednem srečanju govorili ministri za energijo. Evro pa bo tema rednega srečanja ministrov za evropske zadeve in izrednega finančnih ministrov.

Zasedanj se bodo udeležili tudi štirje slovenski ministri: vodja slovenske diplomacije Samuel Žbogar, minister za razvoj in evropske zadeve Mitja Gaspari, ministrica za gospodarstvo Darja Radić in minister za finance Franc Križanič.

V ospredju zasedanja zunanjih ministrov bodo razmere v Libiji, potem ko so nekatere zahodne države v soboto začele vojaško operacijo proti režimu Moamerja Gadafija. Druga ključna tema bo odziv EU na katastrofalni potres in cunami na Japonskem. Sicer pa bodo ministri govorili tudi o BiH.

Potem ko je Varnostni svet ZN v četrtek zvečer sprejel resolucijo 1973, ki dovoljuje "vse potrebne ukrepe" za uveljavitev prepovedi letov nad Libijo in zaščito civilistov, so ZDA, Velika Britanija in Francija v soboto začele vojaško operacijo proti Gadafijevemu režimu.

Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Catherine Ashton in predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy sta pozdravila resolucijo VS ZN in dejala, da jo je EU pripravljena izvajati v okviru svojega mandata in pristojnosti.

V soboto je Ashtonova Gadafija pozvala k takojšnjemu spoštovanju resolucije. "Polkovnik Gadafi se mora odločiti: ali bo nemudoma upošteval resolucijo ZN ali pa bo mednarodna skupnost nadaljevala ukrepanje," je dejala.

Zunanji ministri bodo razpravljali o razmerah in sprejeli "potrebne odločitve". Na zasedanju 24. in 25. marca bodo o Libiji razpravljali tudi voditelji EU, ki so 11. marca Gadafija pozvali k takojšnjemu odstopu in napovedali preučitev vseh možnosti za zaščito civilistov.

Zunanji ministri bodo govorili tudi o razvoju dogodkov v drugih državah južnega Sredozemlja, kjer EU ugotavlja "zgodovinsko preobrazbo", države poziva k pospešitvi političnih in gospodarskih reform ter jim ponuja pomoč. Ob tem bodo ministri sprejeli sklepe o Bahrajnu in Jemnu.

Druga ključna tema tokratnega zasedanja zunanjih ministrov bo Japonska in odziv EU na tamkajšnji katastrofalni potres in cunami, ki sta poleg številnih žrtev povzročila jedrsko krizo in s tem ustvarila najhujše razmere v državi po letu 1945.

Voditelji EU so 11. marca pozvali Ashtonovo in Evropsko komisijo, naj zaženeta vso potrebno pomoč. Sprožen je bil evropski mehanizem za civilno zaščito, v okviru katerega se usklajuje in zbira pomoč posameznih držav članic.

V ponedeljek bodo o razmerah na Japonskem sicer govorili tudi ministri EU, pristojni za energijo, ki se bodo zbrali na izrednem zasedanju v Bruslju. Razpravljali bodo o posledicah japonske katastrofe na energetskem področju in poenotenju evropskih standardov za jedrsko varnost.

V senci Libije in Japonske bodo zunanji ministri govorili tudi o BiH. Evropska komisija je ta teden izrazila zaskrbljenost zaradi političnega zastoja v BiH in pozvala tamkajšnje politične voditelje, naj postavijo razprtije na stran in končno oblikujejo vlado, češ da BiH ne bi smela več izgubljati časa.

Ministri bodo predvidoma sprejeli sklepe o BiH, ki se bodo nanašali na krepitev prisotnosti EU v tej državi in izpolnjevanje reform v BiH. V "škatli z orodji" za kovanje odnosov EU z BiH je tudi možnost sankcij za nekooperativne voditelje.

Na dnevnem redu zunanjih ministrov so še Sahel, Somalija, človekove pravice v Iranu, Belorusija, Južni Kavkaz in Slonokoščena obala.

Poleg tega se bo v ponedeljek na rednem zasedanju v Bruslju sestal Svet za splošne zadeve, ki združuje v glavnem ministre, pristojne za zadeve EU. Iz Slovenije se ga bo udeležil minister Gaspari. Glavna tema bodo priprave na vrh EU 24. in 25. marca.

Glavni cilj tega vrha je sprejetje celovitega odziva na krizo v območju evra, ki vključuje dogovor o krepitvi in razširitvi začasnega mehanizma za zaščito evra, dogovor o značilnostih stalnega kriznega mehanizma, potrditev pakta za evro in potrditev šestih zakonodajnih predlogov za izboljšanje gospodarskega upravljanja. Zaradi izrednih razmer v Libiji in na Japonskem bosta tudi to temi rednega marčnega vrha.

Podrobnosti svežnja za evro, predvsem glede krepitve začasnega mehanizma in vzpostavitve stalnega mehanizma za zaščito evra, bodo sicer poskušali doreči finančni ministri, ki se bodo v ponedeljek sestali na izrednem zasedanju v Bruslju.