c S

Šoltes zavrača Gorenakove očitke o ščitenju Kresalove

18.03.2011 14:44 Ljubljana, 18. marca (STA) - Predsednik računskega sodišča Igor Šoltes zavrača ocene poslanca SDS Zvonka Gorenaka, da sodišče vodi revizijo glede najema stavbe NPU že skoraj leto dni zato, ker ščiti ministrico za notranje zadeve Katarino Kresal. Poleg tega Šoltes ocenjuje vsako obliko pritiskov na računsko sodišče med samo revizijo kot popolnoma neprimerno.

Kot je dejal Šoltes za STA, "računsko sodišče ne ščiti nikogar, niti Katarine Kresal, ščiti samo javne finance". Ob tem je napovedal, da bo računsko sodišče izdalo osnutek revizijskega poročila v kratkem.

Pojasnjuje, da je v konkretnem primeru revizija trajala kar nekaj časa, ker je bilo za odgovore na ključna vprašanja treba pridobiti kar veliko podatkov. Tako predlaga kritikom, naj pogledajo spletne strani računskega sodišča.

Pojasnjuje, da je povprečen čas, ki je potreben za izdelavo revizije v primeru vprašanj smotrnosti porabe javnih financ daljši, kot pa samo na odgovore, ki se nanašajo na vprašanja pravilnosti ali pa računovodskih izkazov. Sicer pa je bil sklep o začetku revizije v tem primeru izdan 15. junija lani, pojasnjujejo na sodišču.

Poudarja, da je tudi komisiji za preprečevanje korupcije oz. njenemu predsedniku Gorazdu Klemenčiču pojasnil, v kakšni fazi je revizijsko poročilo. Ob tem so tudi ugotovili, da komisija razpolaga z dodatnim gradivom, ki je pomembno za samo vsebino revizijskega poročila, pojasnjuje Šoltes in dodaja, da so zato pred kratkim komisijo zaprosili za te dokumente. Sicer pa ima računsko sodišče po besedah njegovega predsednika redno komunikacijo z omenjeno komisijo.

Gorenak je danes pozval Šoltesa, naj sodišče čim prej zaključi revizijski postopek glede najema stavbe Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) na Dimičevi v Ljubljani. Gorenak namreč meni, da Šoltes vodi revizijo že skoraj leto dni zato, ker ščiti ministrico za notranje zadeve Katarino Kresal.

"Tudi sam se sprašujem, kje so razlogi, da se računsko sodišče s tem primerom, ki je relativno enostaven, ukvarja že skoraj leto dni," je zapisal Gorenak v dopisu. "Tako kot mnogi drugi, tudi sam odgovora ne najdem nikjer drugje kot v možnosti, da ministrico za notranje zadeve Katarino Kresal kot njen politični somišljenik z zavlačevanjem postopka preprosto ščitite," je dodal.